Kristi Malmberg • 8. aprill 2019 kell 17:00

Kas investeerimiskonto kaotab maksueelise?

Kas investeerimiskonto omanik kaotab tulevikus oma teise samba makseid ise suunates senise tulumaksuvabastuse, küsib Miltton JLP strateeg-konsultant Kristi Malmberg.

Kristi Malmberg  Foto: Erakogu

Võimalik uus valitsusliit tuli nädalavahetusel välja koalitsioonileppega, mille üks konkreetsemaid punkte ütleb, et teine pensionisammas muutub vabatahtlikuks ning kes soovib, saab lasta edaspidi oma teise samba maksed kanda isiklikule investeerimiskontole, et hakata nende paigutamisega ise tegelema.

Kindlasti meeldib mõte oma raha ise paigutamisest paljudele investeerimiskonto omanikele. Ent koalitsoonilepe ütleb sealjuures veel ka seda, et investeerimiskontolt pensioniraha väljavõtmisel tuleb tasuda tulumaks.

Kui 2011. aastal said Eestis investeerimiskonto kasutajad võimaluse võtta oma kontolt osaliselt raha välja tulumaksu tasumata, räägiti sellest kui ühest sammust soodustamaks eraisikute investeerimist ning tõsta seeläbi ka üldist finantskirjaoskust. Süsteem on siiani olnud tõesti lihtne: tulumaksu tasumise kohustus tekib alles siis, kui investeerimiskontolt võetakse välja rohkem raha kui sinna on pandud.

Kas nüüd, kui investeerimiskonto omanik hakkab ise suunama ka oma teise samba makseid, kaob tema jaoks sisuliselt see tulumaksuvabastus ära? Tundub äärmiselt keeruline kuidagi eristada teise samba maksete arvelt tehtud investeeringuid ja nii-öelda tavaliste sissemaksete abil tehtud investeeringuid.

Või siis sünnib üks erakordselt bürokraatlik süsteem, mille kasutamise asemel on tõesti lihtsam oma pensionirahaga poodi minna.

Hetkel kuum