• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avalik tulu rahuldaks vaid uudishimu

  Ettepanekust avalikustada Soomega sarnaselt ka Eestis maksustatavad palga- ja kapitalitulud loodetakse, et see toob kaasa maksutulude laekumise kasvu, vähendab nn ümbrikupalku jne. Eesmärk on iseenesest õige, samas ei tahaks aga nõustuda, et palgatulude avalikustamine ses osas midagi paremaks muudab, kirjutab ASi Viimsi Keevitus tegevdirektor Jaak Ritso.

  Ühest küljest eeldan, et meie maksu- ja tolliametis on piisavalt pädevad spetsialistid, kes suudavad niigi välja selekteerida, kas, kus ja kui palju manipuleeritakse maksutuludega.
  Sama loogika järgi võiks ju avalikustada ka näiteks inimeste kaaluindeksi, vererõhu või muud – et äkki arstid pole piisavalt pädevad ja avalikkus päästaks meie tervise. Või siis tuleks välja, et kui kaaluindeks ei ole õige, siis teatud erialadel tegutseda ei tohi…
  Minu meelest on tippspetsialistide ja juhtide palgakujunduses niivõrd palju erinevaid nüansse, et kõrvalseisja ei suuda selle loogikat niikuinii hoomata.
  Teisalt on meie maksumudel tunduvalt lihtsam ja loogilisem kui Soomes. Meil puudub astmeline tulumaks ning vajadus palka n-ö optimeerida. Vahet pole, kas palk on 1000 või 10 000 eurot, maksuprotsent on ikka sama. Seega langeb ära ka tippspetsialisti või juhi palkade võrdlemise vajadus selles kontekstis.
  Seega on minu meelest ainuke positiivne tulem maksustavate tulude avalikustamise puhul teatud osa inimeste uudishimu rahuldamine. Kuid mul on vähe usku, et see parendaks meie majandusseisu või kasvataks riigi tulusid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Microsoft ostab megatehingus ühe maailma suurima mängutootja
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Microsoft teatas teisipäeval, et ostab arvutimängu “Call of Duty” looja Activision Blizzardi ligi 67 miljardi dollari eest. See on sektori seni suurim tehing, mis aitab Xboxi tootjal saada käibelt maailma suuruselt kolmandaks mängutootjaks, vahendab Reuters.
Venemaa firma tellib hiigeljäälõhkuja Soomest Vene omanikega laevatehaselt
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Helsinki Shipyard sai Venemaa firmalt tellimuse ehitada uus jäämurdja, mis on suurim diisel-elektri-jäälõhkuja, mis Soomes kunagi ehitatud, kirjutab Helsingin Sanomat.
Venemaa gaasijuhe kuumutab Saksamaa koalitsiooni lõhenemist
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.
Venemaalt Saksamaale kulgev gaasijuhe Nord Stream 2 on juba löönud kiilu Saksamaa ja USA vahele ja külvanud lahkarvamusi Euroopas. Nüüd, mil kasvab hirm, et Venemaa ründab Ukrainat, on sellest saanud tüliõun ka Saksamaa valitsuse sees, kirjutab Financial Times.