Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Börsidel krooli pärivoolu

    Monsanto töölised Indias Bangalore'is arbuuse noppimas.Foto: EPA

    Kui lühiajaliselt kipuvad parimadki aktsiad liikuma nii, kuidas jumal juhatab, siis globaalsed megatrendid lubavad pikaajalisele investorile rahulikku und aastakümneteks.

    Esmalt peaks investor endale selgeks tegema, millised on need globaalse majanduse hiidlained, mille harjal seilates on pikaajaliselt raske põruda. Üks selline trend on rahvastiku kasv - alles mullu 7 miljardi piiri ületanud maailma elanikkond ületab Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) andmetel juba 2050. aastaks 9 miljardi verstaposti.
    Tõsi, kasvutempo on aeglustumas. Aastatel 1950-2000 kerkis maailma rahvastik ligemale 2,5 korda: 2,5 miljardilt 6 miljardile. Nüüd on oodatav kasv vaibunud vaid pooleteisekordseks ja ennustuste kohaselt võib rahvastik sajandi lõpus hoopis kahanema hakata.
    Samal ajal ennustatakse inimkonna keskmise eluea kasvu kerkimist 2050. aastaks praeguselt 70 aastalt 73-74 aastale. Pew Research Centeri raporti järgi kasvab USA rahvastik 2050. aastaks praeguselt 300 miljonilt 438 miljonile ehk edestab 1,5% aastakasvuga globaalselt keskmist, mis jäi läinud kümnendil 1% ringi ja millele ennustatakse veel lähima kümnendi jooksul 0,2% langust.
    Kasvu toetavad võrdlemisi kõrge, 2% sündimuskordaja - mis on 50% kõrgem kui näiteks Venemaal, Saksamaal ja Jaapanis ning lööb pika puuga Hiinat ja kogu Ida-Euroopat - oodatava eluea kasv ja sisserände jätkuv suurenemine.

    Millised on lähiaastate trendid?LHV Maailma Aktsiad Fondi juht Mikk TarasPraegu oleme investeeringud suunanud arenenud riikide aktsiaturgudele, kus majandused kasvavad ja taastuvad langusest, rahapoliitika püsib finantsturgudele soodne ja hinnatasemed paljudel juhtudel atraktiivsed. Hiljutise nafta hinna languse taustal on oluline rõhutada, et arenenud riigid on ka peamised võitjad energia hindade langusest.

    Nafta hind on alates suvest kukkunud 40%, tänu millele naftat importivad tööstusriigid säästavad kokku üle triljoni dollari aastas. Arenenud riikide majanduskasvu veab hetkel USA, kus majandusele prognoositakse lähiaastatel 2-3% kasvu. Suhteliselt tugev majanduskeskkond võimaldab ka USA ettevõtetel teenida rekordkõrgeid kasumeid, mis on majanduse kasvufaasis aktsiaturgude tõusu olulisim vedur. USA suunalised investeeringud oleme positsioneerinud eelkõige strukturaalselt kiirelt kasvavasse tehnoloogiasektorisse ja finantssektorisse, millega panustame laiemalt USA majanduse suhtelisele tugevusele.Euroopas on ettevõtete kasumid sellel aastal esimest korda pärast 2011. aastat teravamalt esile kerkinud võlakriisi taas kasvama hakanud. Jätkuvalt suure võlakoormuse, kõrge tööpuuduse ja geopoliitiliste pingete taustal on kasv küll madal, kuid paljudel juhtudel kajastuvad madalad ootused ka aktsia hindades. Näiteks pakuvad suuremad Balti ettevõtted investoritele paljudel juhtudel 5-7% dividenditootlust, mida mujalt maailmast on raske leida. Kindlasti tasub silma peal hoida arenevate turgude majanduskasvu jahtumisel. Paljudel suurtel arenevatel turgudel nagu Venemaa, Hiina ja Brasiilia on majanduskasv oluliselt aeglustumas. Kasvu jahtumise taga on eelkõige strukturaalsed põhjused (liigne sõltuvus toorme hindadest, reformide puudumine, laenumahtude järsk kasv ja konkurentsivõime kadu). Kuna tegu on probleemidega, mida riigid ei lahenda üleöö, jääme arenevatele turgudele investeerimise osas ettevaatlikuks.

    2015. aastal näeme huvitavaid investeerimisvõimalusi eelkõige arenenud riikide börsidel (USA, Euroopa ja Jaapan). USA börse peaks lisaks tugevale majanduskeskkonnale toetama ka presidenditsükli kolmas aasta, kus ajalooliselt on börside keskmine tootlus olnud ligi 20%. USA suunalised investeeringud oleme positsioneerinud eelkõige strukturaalselt kiirelt kasvavasse tehnoloogiase ja finantssektorisse, millega panustame laiemalt USA majanduse suhtelisele tugevusele. Maailma Aktsiad Fondi viimane suurem muudatus toimus oktoobris, kui kasutasime fondis olevat vaba raha aktsiaturgude korrektsiooni järel uute positsioonide soetamiseks. Lääne-Euroopa börsidelt lisasime fondi suuri ravimi-, auto- ja keemiatööstuste ettevõtteid. USA börsidel investeerisime sekulaarselt tugeva kasvutrendiga tehnoloogiasektorisse. Reeglina tasub äkilisemat tootlust otsida tsüklilisematest sektoritest. Hetkel võib ühe huvitava, aga volatiilse näitena tuua lennundussektori. LHV Maailma Aktsiad Fondis oleme investeerinud USA ühte juhtivasse odavlennufirmasse Spirit Airlinesi, mis laieneb tänu kõrgele kasumlikkusele ja on otsene võitja nafta hinna langusest.

    Vananemise peibutavad dividendid
    Et USAs oodatakse lähima 30-40 aasta jooksul 65 aastaste ja sellest vanemate pensionäride arvu enam kui kahekordistumist, võiks investor pilgu pöörata esmajoones tervishoiusektorile. Finantsblogi Seeking Alpha reastas viis sektori kommertskinnisvarasse investeerivat ettevõtet, millel võiks tulevikus suuremat kasvupotentsiaali oodata.
    Need on New Yorgi börsil kauplevad HCP (HCP), Health Care REIT (HCN), National Health Investors (NHI), Omega Healthcare Investors (OHI), ja Universal Health Realty Income Trust (UHT). Kõiki viit ettevõtet iseloomustab enam kui 5% aastane dividenditootlus ja üsna head kasvuväljavaated.
    Just usinalt kasvavaid dividendimäärasid silmas pidades joonivad autorid otse ravimisektorist alla Johnson & Johnsoni (JNJ), Baxteri (BAX) ja Teva Pharmaceuticali (TEVA) aktsiad. Kuigi kõigi kolme ravimihiiu dividenditootlused jäävad endiselt veidi alla 3%, nähakse neilegi stabiilset kasvulootust.
    Kes kinnisvarausku ei ole ja veel vähem viitsib ühekaupa meditsiinisektori ettevõtete seast võitjaid välja noppida, on elanikkonna kasvavatest ravikuludest lihtsaim viis kasu teenimiseks soetada börsilkaubeldavat fondi Vanguard Health Care ETF (VHT), mis koosneb enam kui 300st tervishoiu sektori aktsiast ja küsib haldustasuks 0,14%. Fondi kolm suurimat osalust on Johnson & Johnson, Pfizer ja Gilead Sciences.
    Kasu lõikab toidutööstus
    Kasvava ja vananeva rahvastiku kõrval on aga teinegi suur trend, mille ees silmi sulgeda ei saa. ÜRO teatel elab sajandi keskpaigaks linnades 72% maailma elanikest ehk 22% enam kui 2010. aastal. Samal ajal kui maailma rahvastik kasvab 30%, kahaneb kõvasti tööealine elanikkond ja kui praegu on 9 töötaja kohta 1 pensionär, siis peagi on see näitaja 4:1.
    Ehk teisisõnu: näljaseid suid on globaalse laua ümber aina rohkem, aga kokad on pagenud linna. Rahvastiku kasv omakorda tähendab rammusat leiba põllumajandussektorile ja eriti neile, kes suudavad toota võimalikult automatiseeritult ja hoida kokku kulusid. Nii osutavadki mitmed analüütikud võitjaid valides pikemalt mõtlemata Monsanto Companyle (MON). Maailma suurim geneetiliselt muundatud seemnete tootja arendab muu hulgas ka taimekaitsevahendeid. 58 miljardi dollari suuruse turuväärtuse ettevõte tegutseb 67 riigis.
    Läinud kvartaliski häid tulemusi teinud USA seemnetootja prognoosib järgmise viie aasta jooksul brutokasumi kerkimist praeguselt 6,6 miljardilt enam kui 10 miljardile dollarile ja kümnendi lõpuks loodetakse kasum aktsia kohta kahekordistada.Kui nõudlus arenenud tehnoloogia vastu suureneb, seisab kahtlemata võitjate rivis ka maailma suurim põllumajandustehnika tootja Deere & Company (DE). Varem on 31 miljardi dollari suuruse turuväärtusega firma esindajad lubanud kergitada ettevõtte käibe 2018. aastaks 50 miljardile dollarile, mis teeks aastaseks kasvuks 8%.Kel soov panustada põllumajandussektorisse hajutatult, pakub selleks üsna hea võimaluse börsilkaubeldav fond Market Vectors Agribusiness ETF (MOO). Nii põllumajandustehnika kui ka -kemikaalide ja seemne tootjatesse investeerivasse fondi kuulub üleilmselt 56 ettevõtet ja viie suurema investeeringu seas on esindatud ka nii Monsanto kui Deere & Co.
    Kitsaskohad
    Pikaajalistesse trendidesse investeerimise puhul ei pääse mööda ka varjukülgedest. Esiteks on peamised suundumused laialdaselt teada ja vähemalt osaliselt sektori aktsiatesse juba sisse hinnatud. Samuti ei saa ühtki investeeringut täiesti hooletusse jätta ning ka esmapilgul surmkindlana paistev rahapaigutus pole kunagi täiesti riskivaba.Igal juhul maksab oodata oma võimalust ja sektori soosikutel ning turuliidritel silma peal hoida. Kui hinnatasemed peaksid kukkuma, võivad need pakkuda investeeringutele pikaajaliselt stabiilset turvasadamat.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.