Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aasta hoogsaima lennuga aktsiad

    Soutwest Airlines on sel aastal olnud nii klientide kui investorite lemmik. Foto: Bloomberg

    Tänavu särasid USA börsil kommunaalfirmade ning tervishoiusektoris tegutsevate ettevõtete aktsiad.

    Hoolimata tagasihoidlikust algusest tegi USA suurim aktsiaindeks S&P 500 sel aastal mõistliku tulemuse. Nimelt rallis indeks jaanuarist detsembrini 12% ning edestas sellega märgatavalt Euroopa indeksite tulemusi.

    1. Southwest Airlines, aktsia hind 40,26 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 114%, lennundus

    2. Electronic Arts, aktsia hind 47,47 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 107%, IT

    3. Edward Lifesciences, aktsia hind 133,21 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 103%, tervishoid

    4. Allergan, aktsia hind 212,63 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 91%, tervishoid

    5. Mallinckrodt, aktsia hind 99,52 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 90%, tervishoid

    6. Avago Technologies, aktsia hind 100,15 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 90%

    7. Keurig Green Mountain, aktsia hind 137,17 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 82%, tarbekaubad

    8. Delta Air Lines, aktsia hind 47,38 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 72%, tööstus

    9. Royal Caribbean Cruises, aktsia hind 80,59 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 70%, püsikaubad

    10. Monster beverage, aktsia hind 111,63 dollarit, aktsia hinnatõus tänavu 65%, tarbekaubad

    Allikas: Bloomberg

     

    Investorite meeldisid lennundus ja mängud
    S&P 500 aktsatest tegi vaieldamatult kõrgeima lennu Southwest Airlines. USA lennundussektori ettevõtetel läks üldse väga hästi, sest majanduse olukord paranes, kütusehinnad kukkusid ning firmade kindlustunne tõusis. Nii oli ka teise lennundusgigandi Delta Air Linesi aktsia 72protsendilise tõusuga indeksis paremuselt kaheksas tegija.
    Southwestil õnnestus aga edestanud nii säravaid meditsiiniettevõtteid kui stabiilseid kommunaalteenuste pakkujaid. Firma aasta alguses vastu võetud otsus piirduda vaid siseriiklike lendudega ning maanduda väikestel lennuväljadel tasus end igati ära.
    „Reisijatele paistab see toode meeldivat,“ kommenteeris Palisade Capital Managementi analüütik  Dan Veru. „Selle ettevõtte strateegia on väga kliendikeskne. Mõne teise firma puhul on kaugelt näha, et nad on kliendiga sõjajalal,“ lisas ta.
    Edetabeli teisele kohale platseerus videomängude tootja Electronic Arts, kes võlub mängusõpru jalgpalliturniiridega. Kui veel möödunud aastal oli ettevõte kahjumis, siis tänavu kolmandas kvartalis jõuti korralikku kasumisse. Mängutootja kinnitusel oli mobiilimängudel möödunud kvartalis keskmiselt üle  40 miljoni aktiivse igakuise kasutaja, mis teeb aastaseks kasvuks koguni 250%.
    Meditsiinifirmad tegid märkimisväärse tulemuse
    USA börsil tegi tänavu silmapaistva tulemuse ka meditsiinisektor, mille ettevõtete aktsiad tõusid keskmiselt 25%. Aktsionäridele pakkus kõige paremat tootlust meditsiinitehnoloogiat tootev Edward Life Sciences, mille kasum kahekordistus aasta üheksa esimee kuu jooksul. Ettevõtte juht, kes valmistas muu hulgas maailma esimese tehissüdame, on pidanud aga viimasel ajal tõsiseid vaidlusi USA toidu- ja ravimiametiga. Nimelt on ettevõte hädas liiga pikkade otsustusprotsessidega, mistõttu jõuavad meditsiiniseadmed sageli enne Euroopa kui USA turule. Samas teeb firma endiselt märkimisväärseid investeeringuid, näiteks teatati hiljuti südamepuudulikkuse ravimit valmistava CardioKinetixi osaluse ostust.
    Ka Botoxi tootja Allergan on sel aastal investorite näole naeratuse toonud. Firma aktsia hind kerkis aasta algusest 91%, seda aga suuresti tänu ülevõtmise pärast lahvatanud seebiooperile. Esimest korda rallis aktsia aprillis, mil Kanada ravimifirma Valeant teatas Allerganile tehtud ülevõtmispakkumisest. Valeanti toetas riskifondijuht Bill Ackman. USA firma ei tahtnud aga midagi kuulda ei Valeantist ega Ackmanist. Sellele järgnes novembris Actavise 66 miljardi dollariline pakkumine, millega Allergan ka nõustus. Eelnevad kosilased taandusid selle pakkumise peale silmapiirilt ning kokkuleppest kujunes aasta suurim tehing.

    1. Man Group, aktsia hind 156,2 GBp, aktsia hinnatõus tänavu 84%, finantsteenused

    2. Hikma Pharmaceuticals, aktsia hind 2045 GBp, aktsia hinnatõus tänavu 70%, tervishoid

    3. Pandora, aktsia hind 500,5 DKK, aktsia hinnatõus tänavu 70%, püsikaubad

    4. Shire, aktsia hind 4679 GBp, aktsia hinnatõus tänavu 64%, tervishoid

    5. Jazztel, aktsia hind 12,565 EUR, aktsia hinnatõus tänavu 62%, telekommunikatsioon

    6. Orange, aktsia hind 14,42 EUR, aktsia hinnatõus tänavu 60%, telekommunikatsioon

    7. Norsk Hydro, aktsia hind 42,94 NOK, aktsia hinnatõus tänavu 59%, tööstus

    8. Actelion, aktsia hind 119,1 Sfr, aktsia hinnatõus tänavu 58%, tervishoid

    9. Ashtead Group, aktsia hind 1168 GBp, aktsia hinnatõus tänavu 54%, tööstus

    10. Provident Financials, aktsia hind 2474 GBp, aktsia hinnatõus tänavu 52%, finantsteenused

    Kiibi- ja kohvitootja aktsiad võtsid suuna üles
    Huvitaval kombel Apple tänavu kümne parima USA aktsia hulka ei kuulu. Siiski oli firmal edukas aasta, mil turule jõudis iPhone 6 ja 6 Plus. See omakorda aitas kasvatada õunafirma ökosüsteemi kuuluvate ettevõtete aktsiaid. Avago Technologies osutus neist kõige edukamaks. Sel aastal on nutitelefonide kiipide tootja aktsia rallinud 89%. Kõige suurema tõusu tegi aktsia suvel, mil analüütikud prognoosisid, et firma tehnoloogiat kasutatakse uutes iPhone'ides. Kuulujutud osutusid tõeks ning aktsia rallis edasi. Kuna nutitelefonide turg laieneb, siis peetakse Avago kasvu fenomanaalseks. Firma teatas detsembris, et käive tegi  viimasel majandusaastal 70%-lise hüppe ning kasum kerkis lausa 80%.
    Edukate aktsiate edetabelisse on sattunud ka kohvitootja Keurig green Mountain. K-Cupi tootja aktsia on sel aastal tõusnud 82%. Oluline osa on selles mängida Coca-Colal, kes omandas veebruaris firmas 10%-se osaluse ning lennutas sellega aktsia mõne kuu jooksul 16% üles. Hoolimata uutest ja huvitavatest partnerlepingutest on aga kohvitootja aktsia hakanud viimastel kuudel kukkuma. Keurig hoiatas novembris, et majandusaasta kasum ei vasta tõenäoliselt ootustele ning firma tegevjuht lahkub ametist.
    Euroopas torkab silma meditsiin ja telekommunikatsioon
    Euroopa aktsiaid ühendavas indeksis paistavad sel aastal silma nii meditsiini- kui telekommunikatsioonifirmad.
    Kuigi tänaseks on Stoxx Europe 600 indeks aasta algusest tõusnud 4%, siis üldiselt oli 2014. aasta Euroopa aktsiate jaoks kehv.
    Esikoha indeksisse kuuluvate ettevõtete edetabelis võttis Briti riskifondide haldaja Man Group, mille aktsia hind on tänavu tõusnud 84%. Aasta jooksul laienes fond kiiresti USAs ning teatas hiljuti järjekordsest USA fondi varade ülevõtmisest.
    Sarnaselt USA suurimatele rallijatele, mahtus Euroopa edetabelisse mitu tervishoiu valdkonnaga otseselt või kaudselt seotud ettevõtet. 70% on kerkinud globaalse haardega ravimitootja Hikma Pharmaceuticals aktsia hind, mis laiendab oma tegevust nii ühel kui teisel pool ookeani. Ka Iirimaal peakontorit omav Shire näitab ravimiturul viimasel ajal tugevat laienemissoovi. Kuigi 52 miljardi dollariline ülevõtmispakkumine AbbVie'le ebaõnnestus, siis otsib firma aktiivselt uusi võimalusi. Alates jaanuarist on Shire'i aktsia hind kerkinud 64%.
    Euroopa ettevõtete esikümnesse mahtusid ka kahe telekommunikatsioonifirma aktsiad. Viienda koha hõivanud Jazztel tegutseb nii Suurbritannia kui Hispaania turul. Mõni aeg tagasi tegi teine Hispaania telekommunikatsioonigigant Orange Jazztelile ülevõtmispakkumise. Tehing peab aga enne saama rohelise tule Euroopa konkurentsiametnikelt. Mõlema firma aktsia on tänavu teinud veidi enam kui 60%-lise tõusu.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Euribori kasv vähendas EfTENi kasumit
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.