Mait Kraun • 29. aprill 2015 kell 14:48

USA majanduskasv aeglustus järsult

USA lipp  Foto: Bloomberg

USA majanduskasv aeglustus esimeses kvartalis tublisti. Peamiselt süüdistatakse karmi talve, energiaettevõtete investeeringute vähenemist ning tugevnevat dollarit, mis vähendas USA eksporti, vahendab MarketWatch.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga tõusis USA majandus esimeses kvartalis vaid 0,2 protsenti, teatas kaubandusministeerium. See jäi Wall Streeti analüütikute ootustele kõvasti alla. Neljandas kvartalis kasvas USA majandus 2,2 protsenti.

Wall Street Journali küsitletud analüütikud ootasid, et USA majandus kasvaks 1 protsendi. Tõsi, mitmed neist ütlesid, et kasvunumbrit võib ees oodata ka halb üllatus.

Esimese kvartali tulemus iseloomustab viimaste aastate mustrit: üks või kaks kvartalit tugevat kasvu, millele järgneb järsk aeglustumine. Esimese kvartali majanduskasv on 2010. aastast alates olnud keskmiselt 0,6 protsenti. Kõigi teiste kvartalite puhul on keskmine kasv olnud 2,9 protsenti.

„Tegemist on jälle numbriga, mis toetab teesi, nagu USA majandus oleks pikaajalises aeglase kasvu trendis. On aga hea võimalus, et selle aasta lõpus näitab majandus tugevaid kasvunumbreid, sest eluasemesektor ja tarbimine on stabiliseerunud,“ ütles investeerimisfirma Janney Montgomery Scott strateeg Guy LeBas.

Eelmise aasta esimeses kvartalis langes USA majandus 2,1 protsenti. Majandusteadlased süüdistasid toona erakordselt karmi talveilma. Kuigi ka tänavu süüdistatakse ilma, on faktoreid rohkem. Näiteks tugevneva dollari efekt ekspordile ning odava nafta mõjud. 

Hetkel kuum