Juhan Lang • 19. mai 2015 kell 8:30

Jaak Roosaare: Silvano minek Iraani uudiskünnist ei ületa

Jaak Roosaare  Foto: Andres Haabu

Naiste pesu tootja Silvano Fashion Groupi väikeaktsionäri Jaak Roosaare hinnangul eilne uudis selle kohta, et ettevõtte Valgevene tütarfirma Milavitsa plaanib tänavu avada kaks kauplust Iraanis, uudiskünnist ei ületa.

„Nägin ka eile uudist, et 200 miljoni eest ostab Iraani edasimüüja pesu kokku – tundus veidi ulmeline summa,“ selgitas ta. „Hiljem siis LHV foorumis ja ka Äripäevas muutus summa 200 000 eurole, mis minu meelest uudisekünnist eriti ei ületa.“

Roosaare sõnul on tema portfellis Silvano üldiselt kui investorisõbralik dividendiaktsia ning talle meeldib, et ühena vähestest Baltikumis julgevad nad ka oma aktsiaid tagasi osta, mis maksude mõttes on tema hinnangul oluliselt efektiivsem tegevus.

„Eks viimane aasta-kaks on ettevõttele Ukraina ja Venemaa sündmuste taustal raske olnud, kuid üldiselt olen positiivselt meelestatud – Valgevene valuuta on vaikselt taaskord Vene rubla suhtes odavnema hakanud ja rubla ise euro suhtes tugevnenud,“ arutles ta. „Silvano aruannete lugemine ja tõlgendamine eeldab üle keskmise finantskirjaoskust ja pean tunnistama, et olen ka ise sageli nende dešifreerimisega jänni jäänud. Talupoja loogika aga ütleb, et kui tootmiskulud odavnevad ja müügivaluuta tugevneb, siis ei ole olukord kõige hullem.“

Lisaks on Silvano väikeinvestori sõnul ilmselt üks piirkonna odavamaid tootjaid, kellel on samas Venemaal tuntud bränd. Peamiste ohukohtadena tõi ta investeeringu juures esile Valgevene poliitilise süsteemi, võimalikud riigistamisjutud ja suhted edasimüüjatega. „Rohkem börsiteateid võiks alati olla, oleks mida lugeda,“ resümeeris ta.

Silvano aktsia on täna Tallinna börsil veidi enam kui 11 000 euro suuruse käibe juures kerkinud 2,16%, 1,42 eurole. Aasta algusest on pesutootja aktsia rallinud 17,8%.

Hetkel kuum