Birjo Must • 17 juuni 2015

Analüütikud: Hiina mull võib lõhkeda õige pea

Hiina aktsiaturg on teinud peadpööritava ralli.   Foto: EPA

Enam pole küsimus, kas Hiina aktsiaturu ralli on mull, vaid küsimus on hoopis, millal see mull lõhkeb.

Seda arvab aina suurem hulk analüütikuid, kelle silme all on aktsiate hinnatsemed kerkinud juba sellistesse kõrgustesse, mis ületavad isegi Hiina viimast aktsiamaaniat 2007. aastal.

Bocom International Holdingsi spetsialistid arvavad, et turg võib plahvatada juba lähema kuue kuu jooksul, vahendab Bloomberg. Seda öeldes tuginevad nad analüüsile, mis peegeldab globaalsete mullide arenguid sadade aastate lõikes.

Macquarie Investment Management, mille Aasia regiooni aktsiafond edestab tänavu 97% oma konkurentidest, on juba oma portfellis vähendanud Mandri-Hiina aktsiaid. See on esimene kord seitsme aasta jooksul, mil firma võtab Hiina vastu pessimistliku hoiaku. Kardetakse, et sealne valitsus võib sekkuda juhul, kui hinnatase peaks veelgi rohkem tõusma.

„Juhul kui toimub lõhkemine, seisame tõenäoliselt silmitsi väga volatiilse kauplemisperioodiga,“ hoiatas Bocom Internationali Hiina peastrateeg Hao Hong, kelle sõnul on ilmselge, et turg on mullistunud.

Investorite vool liiga suur

Analüütikute sõnul on aktsiaturg muutunud väga spekulatiivseks. Mis on ka peamine põhjus muretsemiseks, kui õhus on mullistumise märke.

Hiina aktsiaturu kapitalisatsioon on viimase aasta jooksul lausa kolmekordistunud 9,8 triljonile dollarile, mis on peamiselt tingitud uute investorite tohutust juurdevoolust. Samas näitab Hiina peamise aktsiaindeksi Shanghai viimaste päevade liikumine, kui kiiresti võib investorite kindlustunne muutuda.

Nimelt on indeks viimase kahe päevaga langenud 5,4%, kuid alles 12. juunil sulgus see seitsme aasta kõrgeimal tasemel. Indeks on aastaga siiski tõusnud 134%, mis on enim võrreldes kõigi peamiste turgudega maailmas. Seda hoolimata ka asjaolust, et Hiinale prognoositakse tänavu nõrgimat majanduskasvu tulemust alates 1990. aastast.

Hong arvab siiski, et Shanghai indeks kerkib enne 6100 punktile, kui hakkab taas alla tulema. Täna on indeks 4968 punktil.

Bloombergi andmed näitavad, et Shanghai indeksi kõikumine viimase 30 päeva jooksul on suurem kui ühelgi teisel indeksil maailmas peale Kreeka. Seetõttu on Mandri-Hiina aktsiad muutunud välisinvestorite jaoks liiga spekulatiivseks.

Enamik välisanalüütikuid arvab siiski, et pauguga lõhkemist Hiinas ei toimu. Suurem tõenäosus on, et liiga kõrgele tõusnud aktiate puhul toimub korrektsioon.

Hetkel kuum