Pille Ivask • 13. oktoober 2015 kell 5:31

OPEC ennustab nafta pakkumise vähenemist

OPEC  Foto: epa

OPECi hinnangul langevad lähitulevikus märgatavalt USA kildaõlitootjate tootmismahud, mis aitab omakorda kaasa globaalse naftaturu tasakaalu saavutamisele, kirjutab Financial Times.

Organisatsioon teatas oma igakuises tururaportis, et prognoosib võrreldes varasemaga OPECisse mittekuuluvate riikide naftatoodangu suuremat vähenemist. Viimasest võib omakorda välja lugeda, et kuigi organisatsioon sai möödunud aastal kõvasti nahutada selle eest, et ta nafta hinna tõusule kaasa ei aidanud ning tahtis turuosa säilitada, hakkab OPECi tegevus vilja kandma.

OPEC peaks oma järgmise kohtumise pidama detsembris, kus võetakse arutluse alla kartelli liikmete naftatoodang ning räägitakse selle üle, missugust rolli mängib organisatsioon praegu turul valitsevas ülepakkumises. OPECi enda naftatoodang on hoolimata madalast hinnast aina kasvanud.

Nafta hind on aastaga langenud poole võrra: kui möödunud aasta juunis maksis naftabarrel umbes 115 dollarit, siis nüüd on hind langenud 50 dollarile. OPECi sõnul tähendab hinnalangus, et paljud naftakompaniid vähendavad investeeringuid, mis lõpuks tähendab tootmismahtude vähenemist, aga ka näiteks käimasolevate projektide peatamist või uute edasilükkamist.

USA naftatootjatest rääkides avaldas OPEC, et kuigi USA nafta- ja gaasitööstus on teinud märkimisväärse arengu, on sel siiski raske hakkama saada, kui naftabarreli hind on alla 45 dollari.

WTI toornafta hind püsis eile 50 dollari piirimail, olles augustis langenud suisa 37 dollarile. Brenti toornafta hind liigub 50 dollari juures.

Hetkel kuum