Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toorainete hinnalangus paneb Fedi meelt muutma?

  Janet YellenFoto: EPA

  Toorainete järsu hinnalanguse tõttu peaks Föderaalreservi juht Janet Yellen ja tema kolleegid tõsiselt kaaluma intressimäärade tõstmise edasilükkamist, ütles California ülikooli majandusajaloolane Barry Eichengreen.

  „Kui ma oleks tema kingades, hakkaksin ma kahtlema,“ ütles Eichengreen Bloombergile antud intervjuus.
  Madalad toorainehinnad tähendavad deflatsioonilist survet ning tekitavad eelarvega seotud probleeme tooraineid eksportivatele riikidele. Mitmed eksperdid ütlevad, et madalad toorainehinnad aitasid eelmisel kümnendil toimunud finantskriisi tekitada, selgitas Eichengreen.
  Toorained võivad hakata majandust destabiliseerima. Eichengreeni sõnul peaks keskpangad „olema valmis kõigeks,“ et hinnalangus kahjutuks teha.
  USA majanduse puhul võivad madalad toorainehinnad hakata survestama eksporti. Lisaks sellele mõjub see halvasti ka nõrgale tööstsussektorile.
  „Tööstus on juba praegu suhteliselt kehvas seisus. Kui mujalt maailmast tuleb negatiivseid uudiseid peale, võib seis muutuda veelgi halvemaks,“ ütles Eichengreen.
  Professori sõnul tekitab talle muret ka potentsiaalne olukord, kus Föderaalreserv on väliste faktorite tõttu sunnitud pärast intresside tõstmist neid uuesti langetama.
  Kui USA majandus satub aga raskesse olukord, pole Föderaalreservil enam ruumi rahapoliitikat lõdvendada. See aga tähendab, et „keskpank peab hakkama uuesti kasutama ebatavalisi poliitikaid,“ nentis ta.
  Vaatamata oma väljavaatele arvab Eichengreen, et Föderaalreserv tõstab 15-16. detsembril toimuval  kohtumisel intressimäärasid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.