Pille Ivask • 3 veebruar 2016

Exxoni tulemused ületasid ootusi

Exxon Mobil  Foto: epa

USA suurima naftatootja Exxon Mobili neljanda kvartali tulemused kukkusid võrreldes varasemaga märgatavalt, ent ületasid siiski analüütikute ootuseid, vahendab CNBC.

Ettevõtte käive neljandas kvartalis oli 59,81 miljardit dollarit. Tulemus ületas analüütikute ootusi, kes olid prognoosinud Exxonile 51,36 miljardi dollari suurust käivet. Kasum ühe aktsia kohta langes võrreldes möödunud aasta sama ajaga pea kaks korda, 67 sendile. Samas ülatasid ka see tulemus analüütikute ootuseid: viimased olid ennustanud 63 sendi suurust kasumit aktsia kohta.

Hoolimata oodatust parematest tulemustest kukkus Exxon Mobili aktsia hind enam kui kahe protsendi võrra.

Wells Fargo Securitiesi naftaanalüütik Roger Read lausus, et Exxon ei andnud oma uudistes piisavalt infot kulude ja tulude kohta. „Kui vaadata laiemalt maardlate avastamisele ning seejärel nafta tootmisele kuluvat summat, siis just see on olnud investorite jaoks fookuses,“ selgitas ta. „Kui palju tootmist vähendatakse, kuhu läheb toodang?“

Samas väitis Read, et erinevalt mitmetest teistest ettevõtetest on Exxon paremas positsioonis. Kuna nafta hind tõotab pikemat aega üsna odav olla, võib see pakkuda ettevõttele võimalusi teha mitmeid strateegilisi väljaoste.

Raymond Jamesi energiaturu vanemanalüütik Pavel Moltšanov lausus, et Exxon Mobil on olnud praeguses turuolukorras üks suurema kaitsestrateegiaga ettevõtteid. „Odava nafta tingmustes on ta olnud üks paremaid tulemusi tegev ettevõte, samas kui turg peaks taastuma, on tegu üle kehvema taastujaga. Kui mängida turuolukorra paranemise peale, siis on Exxon ilmselt küll viimane aktsia, mida osta,“ arvas ta.

Hetkel kuum