Kadi Neemre • 15. aprill 2016
Jaga lugu:

Tom Kloza: nafta üle on veel vara rõõmustada

Foto: EPA

2014. aastal, mil nafta hind oli ligi 74 dollarit barreli eest, hoiatas Oil Price Information Service’i naftaanalüütik Tom Kloza, et järgmisel aastal kukub nafta hind 35 dollarile barreli eest. Siis tundus see hullumeelsena.

Kolmteist kuud hiljem sai tema prognoos tõeks. Nüüd aga, mil nafta hind on alates 11. veebruari madalseisus rallinud ligi 60%, hoiatab Kloza, et rõõmustada on veel vara. Tema sõnul on nafta hind hoolimata hiljutisest hinnatõusust jätkuvalt 35–45 dollari vahel kinni, seda hoolimata võimalusest, et OPECi ja naftariikide ühendusesse mittekuuluvate riikide peatsel kohtumisel Dohas võidakse naftatoodang mõneks ajaks külmutada.

“Ootus on üpris madal,” sõnas Kloza.

CNBC 23 eksperdi seas läbiviidud küsitluse kohaselt usub 56% vastanutest, et kokkuleppe saavutamise võimalikkus on pisut üle 50/50. Kloza usub aga, et investorite ootused on liiga kõrged ning suure tõenäosusega kohtumisel toodangu külmutamise kokkulepet ei sünni.

Toornafta hind ületas hiljuti 200 päeva libiseva keskmise esimest korda alates 2014. aasta juulist. See aga omakorda sütitas lootusi, et toornafta hind kasvab veelgi. Kloza aga selles eriti kindel ei ole. “See ei ole nafta uue kuldaja algus. See võib juhtuda järgmisel aastal. Madalseis on küll ära olnud, kuid väga raske on aasta teise pooleni hoida hinda kõrgel,” sõnas ta.

Tema sõnul võib nafta hind ületada 45 dollari piiri barreli kohta, kuid samas ei usu ta, et hind võiks kerkida 50-60 dollarini. Seda seoses USA naftavarude suuruse ning tarbimise aeglustumisega arenevatel turgudel.

Jaga lugu:
Hetkel kuum