Pille Ivask • 23 aprill 2016

Protestijad ohustavad naftariike

Mis mõju võiksid protestid naftariikides avaldada globaalsele naftaturule?  Foto: epa

Kuveidis kolm päeva toimunud ulatuslikud streigid võivad analüütikute hinnangul laiemat mõju avaldada ka globaalsele naftaturule, kui streigid peaksid levima ka teistesse naftariikidesse.

Tööliste streigid võivad tähendada seda, et Kuveidi naftatoodang kahaneb või on häiritud ning kokkuvõttes võib see vähemalt ajutiselt leevendada ülepakkumist globaalsel naftaturul.

Kuigi streigid lõppesid ametlikult juba teisipäeval ning analüütikud olidki oodanud kiiret lõppu, annab see ekspertide hinnangul vihje ka teistele naftariikidele, kes on pidanud tegema ulatuslikke kärpeid seoses madala nafta hinnaga.

Erinevate raportite andmeil vähenes Kuveidi päevane naftatoodang 1,5 miljoni barreli ehk poole võrra. Töötajate streike põhjustasid eeskätt asjaolud, et inimesed pole rahul kärbetega, mida riik on sunnitud rahahädas tegema. Praeguse seisuga toodavad naftatootjad 1,5 miljonit barrelit päevas rohkem, kui tarvis oleks.

„Lõppkokkuvõttes saavad kõik need töötajate streigid lahenduse. Küsimus on lihtsalt ajas. Ma arvan, et tegu on laiema sümptomiga, mis puudutab praegust turuolukorda. Seda eriti nende töötajate jaoks, kes töötavad riiklikes naftakompaniides, kus on mõnikord ebakõla turuhinna ning töötajate palga vahel,“ arutles Barclays’i naftaanalüütik Michael Cohen CNBCs.

„Kas tegu on Pemexi, Petrobrasi või Aramcoga (Cohen peab silmas vastavalt Mehhiko, Brasiilia ning Saudi Araabia riiklikke naftakompaniisid – toim), kõiki töötajaid mõjutab madal nafta hind ning seetõttu tahavad nad madala hinna vastu võidelda,“ jätkas Cohen, lisades, et juhul kui hinnad jäävad madalaks, võib suurenevaid rahuolematuse laineid Lähis-Ida riikides näha tõenäoliselt ka suvel.

Ka saudidel rahutused

Cohen selgitas, et isegi Saudi Araabias, kus valitsusel on riigis toimuva üle suur kontroll, võib näha mõningast rahuolematust töötajate seas. Viimast just riigi idaosas, mis on kodupaigaks šiiitide vähemusele. Saudide kuningapere on teadupärast sunniidid.

„Tööliste rahuolematust on seni suutnud leevendada stabiilsed rahavood. Kui rahavood aga katkevad või raha kulutatakse muule, näiteks kaitsekulutuste suurendamiseks, tekib rahulolematus,“ märkis Cohen.

Analüütik arutles, et senini on naftaturg ignoreerinud geopoliitilisi sündmusi ja nende mõju naftaturule, kuna ületootmine on olnud niivõrd suur. Cohen märkis, et see võib õige pea muutuda.

RBC Capital Marketsi toorainestrateegia juht Helima Croft märkis, et tõenäoliselt laheneb Kuveidi töötajate kriis kiiresti. Samas ütles ta, et ei usu, nagu võtaksid teised naftariigid seda võimaliku ohuna.

„Kuveit on riik, millel on aktiivne ning enesekindel parlament ning neil on streigid tänavatel. Mul tekib aga küsimus, kas sellest kujunevad välja mingid ulatuslikumad protestid,“ arutles Croft. Ta märkis, et Kuveidi ühiskond on mõnevõrra avatum ning inimestel on õigus tulla tänavatele protestima.

Hetkel kuum