Indrek Mäe • 25. aprill 2016 kell 8:45

Jeen vajub, Obama motiveeris naela tõusule

Langus Jaapani turgudel  Foto: EPA

Jeen langes Jaapani Keskpanga negatiivseid baasintressimäärasid puudutava otsuse kartuses kolme nädala madalaimale tasemele, samal ajal kui Suurbritanniat Euroopa Liitu jääma meelitanud Obama motiveeris naela viimase aja suurimale tõusule.

Jaapani valuuta kukkus reedel korraks kolme nädala madalaimale tasemele ning ühe USA dollari eest oli võimalik osta 111,9 jeeni. Jaapani eksportijad suutsid päeva lõpuks aga kahju tasandada ning valuutat kokku ostes selle väärtust 0,6 protsendi võrra taas tõsta. Päeva lõpuks maksis üks USA dollar juba 111,17 jeeni, mis on 0,73 võrra vähem kui kõige negatiivsemal hetkel.

Kokkuvõttes langes jeen reedese päeva jooksul 2,1 protsenti ning tegemist on suurima langusega pärast 2014. aasta oktoobrit, mil Jaapani Keskpanga juht Haruhiko Kuroda otsustas baasintressimäärasid alandada. Turgudesse süstis negatiivsust Bloombergis avaldatud teade, et Jaapani Keskpank kavandab negatiivsete baasintressimäärade kehtestamist.

Languse põhjustas spekulantide äkiline otsus müüa oma valduses olnud valuutavarud.

Suurbritannia nael tõusis aga viie nädala kõrgeimale tasemele ja oli kõrghetkel väärt 1,4475 USA dollarit. Päeva lõpuks langes valuuta väärtus 1,4430 dollarini. Sellegipoolest on varasema nädalaga võrreldes tegemist 0,2protsendilise tõusuga.

Naela tõus on reaktsioon Obama visiidile, mille järel usutakse senisest rohkem Suurbritannia jäämist Euroopa Liitu. Enne USA riigipea visiiti oli nael dollari suhtes neli nädalat järjest langenud.

Hetkel kuum