Analüütikud: OPECi ühtsus on võlts

03. juuni 2016, 08:37
OPEC ei piiranud nafatootmist
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160603/BORS/160609917/AR/0/AR-160609917.jpg

Kuigi eile Viinis toimunud OPECi kohtumine lõppes taaskord tulemusteta, rõhutasid organisatsiooni liikmesriigid OPECi ühtsust. Analüütikud peavad selliseid väljaütlemisi võltsiks.

Erinevalt möödunud aasta lõpus toimunud OPECi kohtumisest, lahkuti seekord pealtnäha sõpradena. Saudi Araabia ja Iraani energiaministrid rõhutasid ajakirjandusele, et koostöö ning ühtsus on OPECit iseloomustavad märksõnad.

„Naftabarrel maksab 50 dollarit ning siin on selge, et hinnasurve on möödas. Erinevalt möödunud detsembris toimunud kohtumisest oli seekordne kohtumine ühtsust rõhutav ning avalikku pahameele avaldamist ei olnud. Taaskord kokkuleppele mittejõudmine võib aga tähendada seda, et seekord üritatakse seda presenteerida OPECi ühtsuse sildi all,“ selgitas RBC Capital Marketsi tooraineturgude strateeg Helima Croft.

Citigroupi analüütik Edward Morse ütles, et tänane kohtumine oli pesuehtne sõu. „On ju selge, et Iraan ei tule naftaleppega kaasa, sama ei teeks ka Kuveit. Kogu kohtumine oli lihtsalt üks sõu, et näidata, kui kenad inimesed nad on,“ lausus ta.

John Kilduff Again Capitalist nõustus Morsega ning pidas samamoodi tippkohtumist pigem näitemänguks. „Tegemist oleks nagu perekonnaga, kes ei taha avalikkuse ees oma musta pesu pesta,“ sõnas ta ja jätkas, et ainuke, millest OPECi liikmed tõepoolest kasu lõikavad, on asjaolu, et USA naftatootjate toodang on langenud võrreldes eelmise aastaga tervelt 850 000 barreli võrra päevas.

Eile toimunud OPECi kohtumisel arutasid organisatsiooni liikmesriikide esindajad taaskord selle üle, missugune on olukord globaalsel naftaturul ning missugused on selle väljavaated. Siiski ei õnnestunud riikidel leida taas ühist keelt nafta tootmismahtude piiramise kohta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. June 2016, 08:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing