Pille Ivask • 20. september 2016 kell 6:30

Raport: euro järgmist kriisi üle ei ela

Eurod  Foto: PantherMedia/Scanpix

Äsjasest uuringust selgub, et euro vajab hädasti reformimist ning ei pruugi praegusel kujul uut kriisi üle elada, vahendab Reuters.

“Me ei tea, kas järgmine kriis tuleb kuue nädala, kuu või aasta pärast, ent praegusel kujul ei suuda euro seda kriisi üle elada,” kirjutavad poliitökonoomia professor Henrik Henderlein ja endine Itaalia peaminister Enrico Letta Delors’i Instituudi ning Bertelsmanni Foundationi koostöös valminud raportis. Uuringu sündimisele aitasid kaasa ka endised keskpankurid Joerg Asmusenn ja Gertrude Tumpel-Gugerell, Prantsusmaa presidendi Francois Hollande’i endine majandusnõunik Laurence Boone, WTO eksjuht Pascal Lamy ning Belgia endine rahandusminister Philippe Maystadt.

Eksperdid soovitavad eurot tugevdada ning pakuvad välja järgmised võimalused: pangandusliidu tugevdamine, Euroopa Stabiilsusmehhanismi ehk ESMi tõhustamine, suurenenud poliitiline koostöö liikmesriikide vahel. Viimase juures märgitakse, et koostöö suurendamine võiks kujuneda selliselt, et ei nõua muudatusi Euroopa Liidu lepingutes.

Ekspertide hinnangul oleksid järgmised sammud struktuurireformid ning investeeringud. Kolmanda soovituste blokina käivad autorid välja idee viia eurotsoon föderaalse korraldusega üksuse kujule, mis tähendaks nii suveräänsuse kui ka riskide jagamist teiste liikmesriikidega. Seda sammu võib raportis pidada kõige vastandlikumaks ning aeganõudvamaks, mistõttu märgivad autorid, et tegu on praegu pigem valikulise sammuga, mis on tuleviku seisukohalt aga oluline.

“Kõik keskenduvad just viimastele kriisidele, meie tahame oma raportiga tähelepanu tuua aga sellele, et rahaliit pole endiselt valmis,” märgitakse raportis.

Hetkel kuum