• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  WTO kärpis globaalse kaubanduse kasvuprognoose

  KaubanduskeskusFoto: EPA

  Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) kärpis selle aasta globaalse kaubanduse kasvuprognoosi enam kui kolmandiku võrra. Kärbe peegeldab Hiina majanduskasvu aeglustumist ning üha kahanevat USA impordi mahtu.

  Uue prognoosi kohaselt peaks kaubanduse kasv sellel aastal jääma 1,7%-le, aprillis prognoositi kasvuks aga 2,8%. Tegemist on esimese korraga viimase 15 aasta jooksul, mil rahvusvahelise kaubanduse kasv on aeglasem kui maailmamajanduse kasv.
  Need numbrid peaksid valitsustele olema häirekellaks, hoiatab WTO peasekretär Roberto Azevedo. “Me peame kindlad olema, et seda ei tõlgendataks kui valet poliitikat, mis võiks olukorra muuta veelgi hullemaks ning seda mitte ainult kaubanduse perspektiivist, vaid ka töökohtade loomise ning majanduskasvu ja arengu seisukohast,” märgib Azevedo värskes raportis.
  Andmed süvendasid muret, et pärast pikka kasvuperioodi, mis tulenes globaliseerumisest ja globaalsest kaubandusest, on valitsused hakanud majandusraskuste valguses üha enam kaitsma oma tööstuseid ning majanduse kasvumootoriks on üha enam saanud kodumaine tarbimine.
  Kuigi valitsused tõrjuvad majandusliku kaitsesüsteemi kasutamist, jääb globaalse kaubanduse kasv alla maailma majanduskasvule, varem oli olukord vastupidine. Kaubandus on pikas perspektiivis kasvanud 1,5 korda kiiremini kui SKP ning kaks korda kiiremini peale globaliseerumise hoogustumist 1990ndatel.
  Azevedo märkis, et kaubanduse kasutegureid peaks laialdasemalt tutvustama; näiteks on tegemist süsteemiga, mis aitab kaasa vaesemate riikide, väikeste firmade ning marginaliseeritud gruppide ja ettevõtjate kaasamisse.
  WTO kärpis ka 2017. aasta kaubanduse kasvu, milleks pakutakse varasema 3,6% asemel 1,8-3,1%.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.