Kadi Neemre • 27. september 2016 kell 16:00

WTO kärpis globaalse kaubanduse kasvuprognoose

Kaubanduskeskus  Foto: EPA

Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) kärpis selle aasta globaalse kaubanduse kasvuprognoosi enam kui kolmandiku võrra. Kärbe peegeldab Hiina majanduskasvu aeglustumist ning üha kahanevat USA impordi mahtu.

Uue prognoosi kohaselt peaks kaubanduse kasv sellel aastal jääma 1,7%-le, aprillis prognoositi kasvuks aga 2,8%. Tegemist on esimese korraga viimase 15 aasta jooksul, mil rahvusvahelise kaubanduse kasv on aeglasem kui maailmamajanduse kasv.

Need numbrid peaksid valitsustele olema häirekellaks, hoiatab WTO peasekretär Roberto Azevedo. “Me peame kindlad olema, et seda ei tõlgendataks kui valet poliitikat, mis võiks olukorra muuta veelgi hullemaks ning seda mitte ainult kaubanduse perspektiivist, vaid ka töökohtade loomise ning majanduskasvu ja arengu seisukohast,” märgib Azevedo värskes raportis.

Andmed süvendasid muret, et pärast pikka kasvuperioodi, mis tulenes globaliseerumisest ja globaalsest kaubandusest, on valitsused hakanud majandusraskuste valguses üha enam kaitsma oma tööstuseid ning majanduse kasvumootoriks on üha enam saanud kodumaine tarbimine.

Kuigi valitsused tõrjuvad majandusliku kaitsesüsteemi kasutamist, jääb globaalse kaubanduse kasv alla maailma majanduskasvule, varem oli olukord vastupidine. Kaubandus on pikas perspektiivis kasvanud 1,5 korda kiiremini kui SKP ning kaks korda kiiremini peale globaliseerumise hoogustumist 1990ndatel.

Azevedo märkis, et kaubanduse kasutegureid peaks laialdasemalt tutvustama; näiteks on tegemist süsteemiga, mis aitab kaasa vaesemate riikide, väikeste firmade ning marginaliseeritud gruppide ja ettevõtjate kaasamisse.

WTO kärpis ka 2017. aasta kaubanduse kasvu, milleks pakutakse varasema 3,6% asemel 1,8-3,1%.

 

Hetkel kuum