Rainer Saad • 14. detsember 2016 kell 11:00

Ärikiirendi loodab 20% aastatootlust

Startup Wise Guysi kaasasutaja ja üks juhtivaid ingelinvestoreid Herty Tammo.  Foto: Andres Haabu

Startup Wise Guysi ärikiirendi avas uksed laiemale investoritehulgale, kellele tahetakse pakkuda vähemalt 20% aastatootlust.

Startup Wise Guysi kaasasutaja ja juhtivaid ingelinvestoreid Herty Tammo ütles intervjuus Äripäevale, et investoreid loodetakse kaasata kogu maailmast. Kiirendiprogrammi investeerimine tähendab, et investor teeb rahasüsti portfelli, kus on 10 hoolikalt valitud rahvusvahelist idufirmat. Ette on näidata ka edulugusid.

Mida teie kiirendi täpsemalt kujutab?

Startup Wise Guys ärikiirendi on start-up'ide koolitus- ja investeerimisettevõte. Alustasime 2012. aastal, kui riskikapitalifond SmartCap ja 15 ingelinvestorit panid kokku kapitali, et investeerida umbes 50 start-up'i.

Valime sadadest start-up'idest välja 10, kes saavad meilt kutse Wise Guysi kiirendiprogrammi. Investeerime 20 000 eurot 8% suuruse osaluse vastu. Meie üle 150-liikmelisse mentorivõrgustikku kuuluvad enamjaolt ettevõtjad, kes tulevad jagama oma kogemust alustavatele ettevõtjatele. Lisaks sisaldab meie kolmekuuline intensiivprogramm tootearenduse, rahakaasamise, müügi, Lean Startupi, Business Model Canvase, juriidilise, meeskonna ehituse ja muud koolitust. Programmi lõpus toimub Demo Day, kus start-up'id esitlevad investoritele oma firmasid.

Siiani on meie programmis osalenud 59 ettevõtet 30 riigist. Äsja väljusime väga edukalt VitalFieldsist, mis tuli meie esimesse programmi ühest start-up'i investeeringust.

Kui suur on investorile sisenemislävi?

Kaasame maailmas esimesena 350 000 eurot ühisrahastuse platvormil, et investeerida järgmisse kümnesse start-up'i. Funderbeami platvormil saab investeerida alates 1000 eurost ja see muutub ka kaubeldavaks.

Kuhu te investorite raha paigutate?

Strateegia näeb ette investeerida järgmise aasta esimese pooles Tallinnas toimuvas programmis kümnesse B2B (ärilt ärile) start-up'i. Leiame parimad sadade hulgast. Meie meeskond käib kõigil olulistel CEE regiooni start-up'i konverentsidel, kust otsitakse parimaid. Meil on välja töötatud spetsiaalne avalduse vorm ja protsess, kuidas sõeluda välja parimad.

Kui pikk on investorile investeerimisperiood?

Kui investeerida start-up'i elukaare alguses, siis investeerimisperiood on 5-10 aastat. VitalFieldsi investeeringu tegime 4,5 aastaga tagasi ja nüüd tagastame investoritele kapitali. 

Palju raha loodate kaasata või olete juba kaasanud?

Senise ajaloo jooksul oleme kaasanud umbes 2,5 miljonit eurot. 

Millist tootlust võiks teie fondist oodata?

Eesmärk on pakkuda investoritele aasta baasil vähemalt 20% tootlust.

Kuidas näeb välja fondi juhtimise struktuur - on teil juhatus või nõukogu?

Kuna tegu pole klassikalise fondiga, vaid pigem investeerimisettevõttega, siis kaasatakse raha osaühingusse. Juhtija on Wise Guysi meeskond ja otsused kinnitab investeerimiskomitee, kuhu kuuluvad ka suuremad investorid. 

Milline on fondi juhtimise haldustasu?

Me ei võta traditsioonilist 2% haldustasu. 200 000 eurot investeerime otse 10 start-up'i osakapitali. Ülejäänud 150 000 läheb nende koolitusele, mille hulgas on ka meie meeskonnaliikmete tasud programmi ajal. Meie meeskond on motiveeritud tulemustasust. Investeeringutest teenitud tulu jaotub investorite ja Wise Guysi meekonna vahel 80:20.

Kellele on fond avatud, kas ainult Eesti investoritele või ootate investoreid kogu maailmast?

Oleme kogu maailmale avatud ja ka saanud ca 40 investorilt üle maailma märkimistaotlusi. Aega on kuni 15. detsembrini.

Milliseid investoreid te ootate, kas raha võivad paigutada ka algajad või näete ainult kogenud investoreid?

Selleks, et olla edukas ingelinvestor, pead looma 10-20 investeeringuga portfelli. Et valida välja need kümme, pead nägema sadu start-up'e ja omama kogemust ja metoodikat. Kui oled need kümme valinud, peab sul olema kogemus ja võrgustik, et neid firmasid toetada. Üldjuhul on inimesed oma kapitali teeninud valdkonnas, mida nad hästi tunnevad ja millele on pühendunud. Seega me ei sea piiranguid. Samas ütleme, et start-up'i investeeringud on väga riskantsed ja sinna ei tohiks paigutada üle 5-10% oma isiklikust varast.

Kui pikk ingelinvestori kogemus teil endal on? Kui edukas olete?

Olen üle 20 aasta olnud ettevõtja ja alustasin ingelinvesteeringutega 9 aastat tagasi. Olen Wise Guysi investeeringutega teinud üle 70 start-up'i-investeeringu. On neid, mis tuleb maha kanda, kuid ka neid, mis on toonud 40-150 korda sissepandud raha tagasi. Kokkuvõttes olen tugevasti plussis.

Hetkel kuum