Kadi Neemre • 27. detsember 2016 kell 17:30

Hiina võib nurjata OPECi strateegia

Naftapuurtorn  Foto: EPA

OPECi jõupingutustel taskaalustamaks üleküllastunud naftaturgu võivad olla soovimatud tagajärjed, näiteks toornafta nõudluse vähenemine Hiinas.

ClipperData tooraineuuringute juhi Matt Smithi sõnul võib maailma suuruselt teise naftatarbija nõudluse vähenemine OPECi praegusele strateegiale äärmiselt halvasti mõjuda, vahendab CNBC.

OPEC ning naftaühendusse mittekuuluvad riigid kärbivad oma toodangut kokkuleppe raames, mille eesmärgiks on vähendada hiiglaslikke naftavarusid, mis on viimase kahe aasta jooksul odavate naftahindade valguses kogunenud.

Tootmismahtude kärpimine on hindu tõstnud ning see võib Smithi sõnul põhjustada väiksemat ostumahtu Hiinast. “Arenevate turgude nõudlus, eriti Hiina oma, on 2016. aastal olnud väga tugev,” märkis ta. “Hiina on aga teinud pigem oportunistlikke otsuseid ja otsinud allahindlusi, täitmaks oma varusid ja strateegilisi reserve. Kui hinnad kasvavad, ning need on viimasel ajal kasvanud, väheneb järgmisel aastal ka tõenäoliselt nende ostuhuvi,” märkis ta.

Peale OPECi ja nafariikide liitu mittekuuluvate riikide kokkulepet vähendada naftatoodangut on toornafta hind kasvanud ligi 20%. Nafta hinnad tõusid ka täna seoses eesootava OPECi kärpeprogrammi jõustumisega 1. jaanuaril. Kui Hiina naftanõudlus kukub tõusvate naftahindade valguses, muudab see toornafta varude vähendamise keerulisemaks.

Hiina suur isu nafta järele annab riigile tohutu võimu dikteerida hindu ajal, mil tootjad üritavad tasa teha madalaid hindu äri suurendades. Analüütikute sõnul on Hiina sellel aastal juba oma mõjuvõimu kasutanud ning selle tulemusena voolab nafta Hiinasse OPECi kolmest suurimast tootjariigist Saudi Araabiast, Iraagist ja Iraanist. Naftatarnete mahud on kuude lõikes märkimisväärselt muutunud, kuna Hiina otsib erinevatelt eksportijatelt allahindlusi.

Hetkel kuum