• Jaga lugu:

  IMF hindab Trumpi efekti tagasihoidlikuks

  Foto: Scanpix/Reuters

  Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) suhtub USA ametisse astuva presidendi Donald Trumpi poliitika majanduslikesse mõjuteguritesse ettevaatlikult ja prognoosib, et planeeritavad eelarvelised stiimulid toovad Ühendriikidele vaid mõõduka majanduskasvu.

  IMF jättis täna avaldatud prognoosis muutmata oma varasema hinnangu, mille kohaselt maailma majandus kasvab 2017. aastal 3,4 protsenti ning 2018. aastal 3,6 protsenti, vahendab Bloomberg.
  Kõige suurem küsimärk, millega maailma majandus lähiajal silmitsi seisab, on nelja päeva pärast presidendiameti üle võtva Trumpi poliitika mõju. Trump on lubanud alandada makse ja suurendada kulutusi infrastruktuurile, samas ähvardanud kehtestada imporditariifid sellistele olulistele kaubanduspartneritele nagu Mehhiko ja Hiina.
  „USA majanduspoliitikaga kaasnevad tavapärasest laialdasemad tõusuväljavaated ja langusriskid,“ kommenteeris IMFi juhtivanalüütik Maurice Obstfeld täna avaldatud majandusprognoosi.
  „Tõenäoliselt ees ootavaid poliitilisi ümberkorraldusi silmas pidades oleme lähemaks kaheks aastaks mõnevõrra tõstnud USA majanduskasvu prognoosi,“ rääkis ta. „Edasine rahanduspoliitika jääb aga küsimärgi alla nagu ka avaliku sektori kulutuste täpne kasvumäär ja selle mõju kogunõudlusele, tootlikkusele, eelarvepuudujäägile ja dollari kursile.“
  IMF tõstis USA majanduse kasvuprognoosi selleks aastaks vaid 0,1 ning 2018. aastaks 0,4 protsendipunkti võrra. USA majandus kasvab uue prognoosi kohaselt 2017. aastal 2,3 protsenti ja 2018. aastal 2,5 protsenti. Intresside tõstmist ootab IMF USA Föderaalreservilt nüüd mõnevõrra kiiremas tempos kui eelmises, oktoobris 2016 avaldatud prognoosis, kuid ei täpsustanud, mitu korda võiks Föderaalreserv sel aastal intresse tõsta.
  Euroalale prognoosib IMF selleks aastaks 1,6-protsendilist majanduskasvu ehk samuti 0,1 protsendipunkti võrra rohkem kui eelmises prognoosis. Jaapani majanduskasvu prognoosi tõstis IMF 0,8 protsendile, Hiinalt oodatakse sel aastal 6,5-protsendilist kasvu. Mitmete arenevate riikide, sealhulgas Mehhiko, Brasiilia ja India majanduskasvu prognoosi korrigeeriti allapoole.
  Suurbritannia majandusel läheb IMFi hinnangul pärast Brexitit paremini kui alguses kardetud. Varasema 1,1-protsendilise majanduskasvu prognoosi tõstis IMF nüüd 1,5 protsendile.
  Maailma majandus võib IMFi hinnangul kasvada kiiremini, kui USA või Hiina stiimulid osutuvad arvatust tugevamaks. Samas võib kasv jääda oodatust nõrgemaks, kui riigid võtavad tarvitusele protektsionistlikke meetmeid, krediidivõimalused ahenevad, geopoliitilised pinged kasvavad või Hiina majandus jaheneb oodatust enam.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Toomas Taube: taasiseseisvunud Eestis sai tööõigus ühena esimestest uue seaduse
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab Äripäeva erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab Äripäeva erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Raadiohommikus: toidu kallinemisest, rekordilisest palgakasvust ja Ferraridest
Kolmapäevane hommikuprogramm võtab fookusesse hinnatõusud, toidu kallinemise, rekordilise palgaralli ja luksusautode müügi.
Kolmapäevane hommikuprogramm võtab fookusesse hinnatõusud, toidu kallinemise, rekordilise palgaralli ja luksusautode müügi.