Olavi Teppan • 26. jaanuar 2017 kell 18:48

Trump ergutab börsi: üles, ikka üles!

Donald Trump  Foto: Reuters/Scanpix

President Donald Trump on võtnud Dow Jonesi indeksi 20 000 punkti piiri ületamist isikliku tunnustusena ja ütles uudistekanalile ABC News, et sellega ei tuleks piirduda ja tõus peab kindlasti jätkuma, vahendab CNNMoney.

„Me lõime just rekordi ja jõudsime numbriteni, mida pole varem nähtud. Mulle on see suureks auks,“ ütles president Trump ABC-le. „Nüüd peame minema edasi üles, ikka üles! Ei tasu siia pidama jääda.“

Trump märkis tõeselt, et Dow on „kerkinud minu võidu järel tublisti“, täpsemalt 1700 punkti. Suure osa sellest tõusust on toonud lootus, et Trumpi plaanitavad stiimulid panevad majanduse kiiremini kasvama ning tema poliitika ei vii kaubandussõjani.

Alles möödunud septembris oli Trump presidendikandidaatide debatis hoiatanud, et börsil on „suur kole rasvane mull“. Trump ise pole praegusest börsitõusust kasu teeninud, kuna tema esindaja sõnul müüs Trump kõik oma aktsiad eelmise aasta juunis.

Analüütikud suhtuvad presidendi ergutushüüetesse skeptiliselt. „Majanduse eest kõneleda on muidugi positiivne, kuid börsi üles rääkimast tuleks küll hoiduda,“ märkis investeerimisfirma Ameriprise Financial strateeg David Joy. „See võib õhutada inimesi distsipliini kaotama ja eirama selliseid asju nagu aktsiate valuatsioonitase.“

Hetkel kuum