Mait Kraun • 16. veebruar 2017 kell 8:07

Hiina on teinud USA-le laenamise kallimaks

Dollarid  Foto: epa

Hiina müüs eelmisel aastal rekordiliselt palju USA riigivõlakirju, sest riigil on vaja vahendeid jüaani toetamiseks. See on teinud ameeriklastele laenamise kallimaks, vahendab Bloomberg.

Kolmapäeval avaldas USA rahandusministeerium raporti, millest selgus, et Hiina käes oli detsembri seisuga 1,06 triljoni dollari väärtuses USA võlakirju ja dollareid. Võrreldes novembriga kasvas maht 9,1 miljardi võrra, aga aastatagusega võrreldes on müüdud 188 miljardi eest võlakirju ja dollareid. Detsembris suurenes maht esmakordselt alates maist.

Hiina Keskpangal on maailma suurimad välisvaluutareservid. Alates 2014. aastast on veerand nendest müüdud, millega on püütud jüaani turgutada ning kapitali väljavoolu peatada. Hiina müük on USA jaoks teinud laenamise kallimaks – 10aastaste võlakirjade tootlus tõusis eelmisel aastal 2,6protsendini (madalseisus oli tootlus 1,3 protsenti).

„Hiina on meie turul suure mõjuga ja neil on võimalik turgu ühele või teisele poole märkimisväärselt liigutada,“ ütles investeerimisfirma Seaport Global Holdingsi riigivõlakirjade kauplemise juht Tom Di Galoma. „Kui 10aastaste võlakirjade tootlus tõuseb 3protsendini, siis Hiinas saab olema selle katalüsaatoriks.“

Hiina välisvaluutareservid langesid jaanuaris 3 triljoni dollarini, mis on viimase kuue aasta madalaim tase. Jaapani USA võlakirjade portfell langes detsembris viiendat kuud järjest. Aasta lõikes müüdi 31,6 miljardi eest võlakirju.

Hetkel kuum