Liina Laks • 21 veebruar 2017

Rosneft sõlmis lepingu Liibüa naftafirmaga

Rosneft logo.  Foto: EPA

Rosneft PJSC allkirjastas lepingu Liibüa riigifirmaga Libya´s National Oil Corporation (NOC), leping hõlmab nii nafta pumpamist kui ka tooraine ostmist, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Millal täpselt leping jõustub ja kui suurtest kogustest on jutt, ei soostunud kumbki osapool Bloombergile ütlema.

Rosnefti sisenemine Liibüa turule on üks näide suurematest ettevõtetest, kes hakkavad tasapisi naasma Põhja-Aafrika riiki pärast seda, kui seal puhkes 2011. aastal kodusõda ning järgnes rahutu periood.

NOC on teinud rea pingutusi, et tuua riiki välisinvestoreid, kes aitaksid Liibüal naftatootmist taastada. Enne 2011. aasta kodusõda pumbati Liibüas 1,6 miljonit barrelit naftat päevas, kuid sõda ajas investorid maalt välja. „Me vajame suurte rahvusvaheliste ettevõtete abi ja investeeringuid, et oma toodangu mahtu suurendada ning majandust stabiliseerida,“ ütles NOC juhatuse esimees Mustafa Sanalla. NOC informatsiooni kohaselt toodetakse praegu Liibüas naftat 700 000 barrelit päevas. Augustiks loodetakse maht tõsta 1,2 miljonile barrelile.

Kui möödunud aastal otsustasid kõik OPECi riigid vähendada nafta tootmist 1,8 barreli võrra päevas, siis Liibüale see piirang ei kehti, sest riik töötab selle nimel, et oma naftatootmist uuesti käivitada.

Liibüa kõige suuremat naftavälja – Shararat – haldab rahvusvaheline ettevõte Repsol SA, mille peakontor on Madridis. Liibüas on Aafrika mandri suurimad naftavarud.

Veebruaris pidas Liibüa sarnasel teemal läbirääkimisi ka Saksamaa firmaga Wintershall AG.

Hetkel kuum