Liina Laks • 15. märts 2017 kell 6:52

Inditex: suurem kasv, väiksem kasumimarginaal

Inditexi bränd Zara Hiinas.  Foto: EPA

Hispaania tekstiilikontsern Inditex, mida Eestis teatakse Zara rõivabrändi omanikuna, laieneb usinasti, kuid tooraine hind sööb samal ajal kasumit, kirjutavad Bloomberg ja finanzen.net.

Möödunud aastal teenis Hispaania kontsern 10 protsenti rohkem kasumit – ettevõtte puhastulu oli 3,2 miljardit eurot. See kajastub ka investorite rahakotis: aktsia pealt makstav dividend tõusis peaaegu 13 protsenti, 68 sendile aktsia kohta.

Bloomberg kirjutab, et hoolimata tugevast kasvust USAs ja Aasias kimbutavad ettevõtet kõrged hinnad maailmaturul. Ettevõtte srateegia on aga pakkuda kaupa konkurentidest soodsamalt.

Ettevõtte kasumimarginaal kukkus 57,8 protsendilt 57 peale, mis on kaheksa aasta madalaim tase. Credit Suisse analüütik Simon Irwin selgitas, et kontsern on viimasel kahel aastal kiire kasvu nimel rõivaste hinda tugevalt alla lasknud ning seetõttu kukkus kasumimarginaal prognoositust rohkem.

Sel aastal on Inditex taas kasvulainel ja plaanib avada üle maailma kuni 500 uut kauplust, lisaks trügib ettevõte veebiäridega Aasia turgudele: Taisse, Vietnamisse ja Indiasse.

Inditexi aktsia on üks olulisemaid Hispaania börsiindeksi IBEX 35 komponente. Inditexi aktsia kaupleb praegu umbes 31 euro juures. Viimase aastaga kosus aktsia veidi üle 4 protsendi, kuid kolme aasta lõikes oli kasv 54 protsenti.

Hetkel kuum