Rainer Saad • 29. märts 2017 kell 12:00

Türgi suurpanga aktsia kukkus 19%

Türgi lipp.  Foto: EPA

Türgi valitsusele kuuluva panga Turkiye Halk Bankasi AS aktsia kukkus täna 19%, kuna vahistati panga üks tippjuhte.

Panga asejuht Mehmet Hakan Atilla vahistati Ameerika Ühendriikides ja teda süüdistatakse enda ametipositsiooni kuritarvitamises. Atillat süüdistatakse panganduspettuses ja asjaajamises Iraaniga ajal, mil riigi vastu olid kehtestatud rahvusvahelised sanktsioonid.

19protsendiline langus Istanbuli börsil pühkis panga turuväärtusest 2,2 miljardit liiri (560 miljonit eurot).

Ka varem on sarnaste kuritegude tõttu panga tippjuhte vahistatud. Eelmise aasta märtsis vahistati panga kullakaupleja Reza Zarrab, kes aitas Iraani valitsusel pesta sadu miljoneid dollareid. Asitõendite järgi tegi Zarrab koostööd mitme panga tippjuhiga, sealhulgas ka Atillaga.

„Kõige põletavam küsimus on praegu see, kui suur tuleb Türgi pangale tehtav trahv,“ ütles Bloombergile Duet Asset Managementi fondijuht Michel Danechi. “USA kehtestatud trahvid on tavaliselt olnud suured.”

Hetkel kuum