Mait Kraun • 9. mai 2017 kell 12:10

Volatiilsus kukkus 24 aasta madalaimale tasemele

New Yorgi börs.  Foto: EPA

Finantsturgude volatiilsus on langenud madalaimale tasemele alates 1993. aastast, kirjutab Bloomberg.

Prantsusmaa presidendivalimised lõppesid tsentrist Emmanuel Macroni võiduga ning investorid võtsid seda märgina, et Euroopa Liidu stabiilsus paranes. Tõsi, juba enne Prantsusmaa presidendivalimiste teist vooru oli volatiilsus järsult langenud.

Euroopa aktsiaturgude volatiilsus, mida mõõdab Euro Stoxx 50 Volatility Index, langes eile madalaimale tasemeni alates märtsist. USAs kukkus CBOE volatiilsusindeks (VIX) aga 7,6 protsenti, 9,77 punktile, mis on madalaim tase alates 1993. aastast.

„Rahulolu on turgudele naasnud väga kiiresti ning tunne on sarnane 2005.–2006. aastaga, mil tundus, et miski ei suuda turge kõigutada,“ ütles investeerimisfirma Nomura strateeg George Goncalves.

USA turgude volatiilsus on langenud väga madalale ning investoreid pole hirmutanud ka geopoliitilised pinged ja Põhja-Korea ähvardused. Ühendriikide kaubanduslepped, maksureform ja regulatsioonide vähendamine on küsimärgi all, aga ka see pole turge kõigutanud. Selle asemel on tähelepanu suunatud börsifirmade tulemustele ja majanduskasvu märkidele.

VIX on pärast Prantsusmaa presidendivalimiste esimest vooru (kaks nädalat tagasi) langenud 32 protsenti. S&P 500 hinnakõikumised on sellel aastal samuti vähenenud – keskmiselt kõigub indeks vaid 0,31 protsenti päevas. 2016. aastal kõikus S&P 500 keskmiselt 0,58 protsenti päevas, selgub Bloombergi kogutud andmetest.

Hetkel kuum