Liina Laks • 28. juuni 2017 kell 8:34

Nafta ja spekulatsioonid viisid börsid punasesse

Börsil kauplemine  Foto: epa

Täna kukkusid kõik Euroopa börsid ning „süüdlastena“ võib näha eelkõige USA börside kehva tulemust ning jätkuvalt langevat nafta hinda.

Eilne nafta hinna jõuline tõus sai läbi. Täna ennelõunal oli WTI toornafta barreli hind 0,77 protsendiga miinuses ja maksis 43,9 dollarit. Brenti toornafta barrel odavnes 0,56 protsenti ning maksis 46,39 dollarit.

See viis langusesse Suurbritannia energiatootjate aktsiad ning kiskus kaasa kogu FTSE 100 indeksi, mis oli ennelõunal kukkunud ligi 0,6 protsenti ning oli 7390 punkti peal. Sarnases suurusjärgus langes ka Hispaania Ibex 35 – 0,73 protsenti. Seal olid suuremateks kukkujateks tehnoloogia- ja finantssektor. Sealse jaekaubanduskontserni Dia 1,5protsendine tõus ei suutnud sellele midagi vastu panna. Ka Itaalias oli esmaspäevane eufooria, mille tõi kaasa teadaanne sealsete kriisipankade päästmisest, lahtunud. Milano börsiindeks oli 0,7 protsendiga languses ja oli 20644 punkti peal.

Stoxx 600 tabas valus, peaaegu protsendine kukkumine ning ta jäi ennelõunal püsima 382 punkti peal. Ka Daxi ja CAC 40 kaod liginesid protsendile. Saksamaa börsiindeksit räsis tehnoloogiaaktsiate nõrgenemine Wall Streetil, mis ka sealsed väärtpaberid langusesse viis. Praegu ootavad saksa investorid huviga toidukulleri Delivery Hero börsiletulekut.

Nafta survestas ka Prantsusmaa börsiindeksit ja kiskus Totali protsendisesse miinusesse. Langust vedasid aga ArcelorMittal, Engie ja telekommunikatsiooniettevõte Orange. Börsi suurimaks kukkujaks oli aga Airbus Group -2,43 protsendiga.

Oma osa mängis Euroopa aktsiate languses ka selle aasta kõige kõrgemale tasemele jõudnud euro kurss, mis nõrgestas pisut eksportivat sektorit. Lisaks on investorite seas võtnud Handelsblatti andmetel maad spekulatsioonid selle üle, et Euroopa Keskpank asub varsti rahapoliitikat karmistama ja see süvendas ebakindlust veelgi.

Hetkel kuum