Pille Ivask • 2. juuli 2017 kell 14:15

Naftahäda: Venemaa sipleb, saudid rahul

Vladimir Putin  Foto: epa

Naftariigid Venemaa ja Saudi Araabia kohanevad madala nafta hinnaga täiesti erinevalt.

Naftabarreli hind on püsinud juba mõnda aega alla 50 dollari. See pole soodne naftast sõltuvate riikide majandustele – Venemaa ja Saudi Araabia elu on muutus juba pea peale pööranud.

Sealjuures lähenevad riigid murele erinevalt. Saudi Araabia püüab majandust laiemaks muuta, samas kui Venemaa võhm läheb geopoliitiliste probleemide lahendamisele. See viib avalikkuse tähelepanu majanduselt kõrvale, aga pikas plaanis ei paista midagi head.

Putini toetus kukub

Mõttekoja Pew Research Centeri uuringust selgub, et venelaste toetus president Vladimir Putinile on vähenenud. Toetus talle on endiselt väga kõrge, aga energiapoliitikale ja majandusele hinnangut andes on toetus Putinile viimase kahe aastaga märkimisväärselt kukkunud.

Brown Brothers Harrimani arenevate turgude strateeg Win Thin ütles, et saudidel läheb uues turuolukorras paremini kui Venemaal. Pew värske uuring näitab, et Venemaa majandus on nõrk. Venemaad räsivad rahvusvahelised sanktsioonid ja ka OPECi naftalepe pole asja paremaks teinud.

Üle-eelmisel nädalal ütles Vladimir Putin televisiooni otse-eetris, et Venemaa majanduslangus on möödas. „Väga tahaks vastata sellele positiivselt, saata ühiskonnale sellist positiivset signaali. Kuid seejuures mõtled alati võimalusele, et äkki juhtub midagi, kuskil tekib tõrge. Millest räägivad objektiivsed andmed? Need räägivad sellest, et Vene majanduses on langus ületatud ja me oleme jõudnud kasvuperioodi,“ rääkis Putin.

Maailmapank nii positiivne ei ole. Mais ilmunud raportis kirjutasid Maailmapanga analüütikud, et Vene majanduskasv sõltub nafta hinnast. Kui nafta hind tõuseb, peaks tõesti kasvama ka investorite huvi Venemaa vastu ja see mõjuks majandusele hästi. Kuid nafta hind ei pruugi tõusta.

Globaalse kindlustusettevõtte Coface’i andmeil on enamik Venemaa suurematest ekspordiartiklitest seotud naftaga. Vene majandus kasvas aasta esimeses kvartalis 0,5%.

Tugevam poliitiline kontroll, suurenenud riigistamine

Investorid hoiavad Venemaast eemale ka kõrgete intressimäärade tõttu. 4CAST-RGE arenevate turgude direktor Rachel Ziemba tõdes, et ilmselt langetab Vene Keskpank sel aastal intressimäärasid. "Odav nafta, suurenenud välislaenude tagasimaksed ja rahandusministeeriumi sekkumine välisvaluutaturgudele on need, millel silma peal hoida,” ütles Ziemba. Tema ennustab rubla nõrgenemist.

Analüütikute sõnul keskendub Venemaa valitsemisele, tööturupoliitikale, innovatsioonile ja taristule. Nagu saudidki, üritab Venemaa majandust mitmekesisemaks muuta ja soodustada uudsete ideede elluviimist. See peaks toetama majanduskasvu. Samas on Venemaa plaan lühinägelik. Andrei Movtšan Carnegie Moscow Centerist tõdes, et Venemaa on valinud oma strateegiaks eelarvedefitsiidi vähendamise. Selle tarbeks tõstetakse makse ja vähendatakse valitsuse kulutusi. Kuigi see plaan võib töötada lühikeses perspektiivis, jääb sellest tema hinnangul pikas plaanis selgelt väheks. Tegelikult võib see anda lausa tagasilöögi.

Saudide majandusreform on seevastu hästi vastu võetud nii kodus kui ka rahvusvaheliselt. Venemaa avalikkus pole asjadega nii rahul. "Selle põhjal võib eeldada, et tulevikus on riigis veelgi tugevam poliitiline kontroll, suurenenud riigistamine, majandusvabaduse piiramine ja üldse muutub süsteem keerulisemaks ja ebaefektiivsemaks,” maalis Movtšan Vene majanduse tulevikust nukra pildi.

Hetkel kuum