Äripäev • 6. aprill 2018 kell 7:00

Pinged jätkuvad: USA kaalub Hiinale uute tollide kehtestamist

Donald Trump  Foto: EPA

Donald Trump ütles neljapäeval, et USA kaalub Hiina kaupadele veel karistustolle kehtestada, tõstes sellega panuseid kaubandussõjas.

Teade tuli pärast seda, kui kaubandussõja-hirm oli juba laabuma hakanud ning investorid eeldasid, et USA ja Hiina riigijuhid suudavad olukorra dialoogiga lahendada.

Neljapäeval ütles Donald Trump aga kaubandusekspertidele, et nood uuriksid, millistele Hiina kaupadele võiks veel tolle kehtestada, ja seda kokku 100 miljardi dollari väärtuses, vahendab Reuters.

Hiina vastas Bloombergi andmetel teatega, et kavatseb Trumpi protektsionismi vastu lõpuni võidelda.

Lisatariifide kehtestamise vajadust põhjendati „Hiina ebaõiglase vastuse valguses“: sel nädalal kehtestas Hiina karistustollid 50 miljardi dollari väärtuses USA kaupadele peale seda, kui USA oli sama teinud. USA indeksite futuurid reageerisid teatele ligi protsendise langusega.

Kaubanduspinged tulevad ajal, mil USA kaubanduspuudujääk on viimase 9 aasta kõrgeim: veebruaris ületas import ekspordi ligi 58 miljardi dollari võrra, enam kui pool sellest pärineb Handelsblatti andmetel Hiinast.

Kaubandussõja kronoloogia

Jaanuar – USA kehtestab 30% imporditolli päikesepaneelidele, 20% tollimaksu pesumasinateleMärts – USA kehtestab 25% tollimaksu terasetoodetele, 10% tollimaksu alumiiniumile2. aprill – Hiina kehtestab tollimaksu 3 miljardi dollari väärtuses USA kaupadele (15-25%, kõrgeima maksumäära saab nt sealiha)3. aprill - USA teatab kavatsusest kehtestada 25% tollimaks Hiinast 1300 Hiinast pärit kaubaartiklile, mis seotud masina- ja meditsiinitööstusega. Maksulöögi alla satuks 50 miljardi dollari väärtuses kaupa4. aprill – Hiina annab vastulöögi, paneb 25% tollimaksu alla samuti 50 miljardi dollari väärtuses USA kaupa, teiste seas on autod ja sojaoad5. aprill – Trump teatab, et otsib võimalusi veel 100 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupade tollimaksustamiseks

Hetkel kuum