Lauri Teder • 10. oktoober 2018 kell 17:20
Foto: EPA / Justin Lane

McDonald'si frantsiisivõtjad tahavad luua surverühma

Kiirtoiduketi frantsiisivõtjad kohtuvad kolmapäeval Floridas, et arutada surverühma loomist, mis aitaks neil kontserni juhtkonnalt tõhusamalt abi paluda, vahendab Wall Street Journal.

Hoolimata tõsiasjast, et frantsiisivõtjatele kuulub 95% enam kui 14 000 USAs asuvast McDonald'sist, pole restoraniomanikel seni olnud püsivat esindusrühma, mille kaudu kontserni juhtidega läbirääkimisi pidada. Survegrupi loomise peamine praegune ajend on McDonald'si pea neli aastat kestnud ümberkorraldused, mis on söögikohtade ümberkujundamiste või lausa taasehitamiste tõttu toonud kaasa ettevõtete võlakoorma kasvu, ent ei ole pakkunud neile samaväärset käibetõusu.

Mullu lubas McDonald's frantsiisivõtjaid aidata, rahastades osaliselt näiteks iseteeninduskassade ja uute magustoidulettide paigaldamist ning muid muudatusi. Restoraniomanike sõnul ei paku kontsern aga siiski piisavalt tuge, et konkurentide hinnasurvele vastu pidada.

Teises kvartalis kasvas kiirtoiduketi müügitulu 2,6%, jäädes alla analüütikute prognoositud 3 protsendile. Samas on investorid reageerinud positiivselt emafirma suvel välja kuulutatud koondamisplaanile, mille eesmärk on muuta ettevõtet õhemaks ning seeläbi kulusid vähendada. McDonald'si aktsia on viimase kolme kuu jooksul kallinenud 6,4%.

Hetkel kuum