Äripäev • 30. oktoober 2018 kell 11:53

Kännu taga kinni: euroala majanduskasv 4 aasta madalaim

Kuigi eurostat hoidus põhjuste nimetustest, leiti finantsmeedias, et kaubandussõda on Euroopale lõpuks mõju avaldama hakanud – kolmandas kvartalis kasvas majandus eelmise kvartaliga võrreldes vaid 0,2%.

Euroopa lipp Euroopa keskpanga hoone juures.  Foto: Reuters/Scanpix

See on euroala madalaim majanduskasv alates 2014. aastast saati. Kui praegu oli euroala majanduskasv kolmandas kvartalis (sama aasta teise kvartaliga) võrreldes vaid 0,2%, siis kõikide Euroopa riikide lõikes oli see pisut parem - 0,3%. Tänavu on aga euroala majanduskasv kvartal-kvartalilt aeglustunud.

Oxford Economicsi ökonomist Nicola Nobile ütles Guardianile, et suur osa euroala kasvu aeglustumises on Saksamaal. Kuna Saksamaa on euroala parimate eksportijate seas, siis mõjutavad ekspertide hinnangul turgu tugevalt Saksa autotootjate probleemid. Samuti avaldavad euroalale mõju Itaalia majanduse jahtumine, kaubanduspinged sellega seotud piirangute ja tollidega ning kallinenud energia.

Seda näitajat jälgib ka Euroopa Keskpank, kus on juba pikka aega arutluse all rahapoliitika karmistamine. Euroala inflatsioon on viimastel kuudel oluliselt tõusnud energiahindade tõttu hoo üles saanud ning liigub soovitud 2% peale, kustmaalt jälle baasintressi tõsta saaks. Kuid kas jahtuva majandusega euroalal on paslik majandust veelgi jahutada?

Hetkel kuum