Lauri Teder • 21 november 2018

Börs: esialgne ostutuhin vaibus

New Yorgi börs  Foto: Drew Angerer

USA aktsiaindeksid alustasid kolmapäeval julgelt, kuid kaotasid viimaste kauplemistundide jooksul suure osa tõusust.

Dow Jonesi tööstuskeskmine jäi päeva kokkuvõttes paigale, naastes teisipäevasele 24 464 punkti tasemele. Nasdaq Composite kerkis 0,92% ja liikus 6972 punktile. S&P 500 tõusis 0,30%, peatudes 2650 punktil.

Päeva alguse ostutuhinas omandasid investorid rohkelt viimastel nädalatel odavnenud Facebooki (+1,8%), Alphabeti (+1,16%) ja Amazoni (+1,42%) aktsiaid, kuid turgude sulgumise eel kadus arvestatav osa tõusust. Samuti hüppega alustanud Apple lõpetas päeva 0,11% miinuses.

Ebakindlust sisendas börsidele näiteks USA tööstusstatistika, mille kohaselt langes püsikaupade tellimuste arv oktoobris 15 kuu kiireimas tempos, 4,4%, seda peamiselt sõja- ja tsiviillennukite müügi märkimisväärse vähenemise tõttu. Veel enam pöörati Wall Streetil aga tähelepanu kapitalitoodete näitajale, mis vähenes juba kolmandat kuud järjest ning andis seega aimu USA ettevõtete investeerimisvalmiduse vähenemisest.

Teisalt pakkus USA börsidele tuge nafta, mis toibus osaliselt oma mitu päeva kestnud kukkumisest: Brenti toornafta futuurid kallinesid 1,52%, 63,48 dollarini barreli kohta, ning WTI kerkis 2,25%, jõudes tagasi 54,63 dollari tasemele. Musta kulla hinna taastumist toetas bensiini, diislikütuse ja kütteõli nõudluse kasv, lisaks ootavad kauplejad ka Venemaa ja Saudi Araabia signaale seoses võimalike tootmiskärbetega.

Hetkel kuum