Rait Kondor • 3. jaanuar 2019 kell 21:54

Börs: Apple’i müügikäibe nõrkus pani USA aktsiad langema

Kauplejad New Yorgi aktsiaturul 28. detsembril 2018. aastal.   Foto: Scanpix/REUTERS/Jeenah Moon

Apple’i käibehoiatuse mõjul langesid täna aktsiate hinnad järsult, nii et USA aktsiaturu indeks langes 2,5%.

Lisaks Apple’i oodatust nõrgemale käibenumbrile tuuakse languse põhjusena välja täna avaldatud detsembri USA tööstustootmise aktiivsusindeksi, mis langes võrreldes novembriga järsult ning mis viitab majanduskasvu aeglustumisele

S&P 500 indeks langes neljapäeval 2,48% 2447,89 punktini ning rohkem tehnoloogiaettevõtetest koosnev Nasdaqi aktsiaindeks langes 3,04%.

Apple’i aktsia langes 9,96% 142,19 dollarini ning sellega on Apple’i aktsia hind 3. oktoobri tipptasemelt langenud 39%.

Apple uudise toel said tugevalt pihta kiibitootjad, nii et Philadelphia pooljuhtide indeksist langesid 30 kiibitootjast 29 firma aktsia hind, sh Qorvo, Skyworksi ja Broadcomi aktsiad langesid kõik vähemalt 8%. Micron Technology aktsia langes 5% 31 dollarini, AMD aktsia langes 9,5% ning Nvidia aktsia kukkus langes 6%.

Ravimifirma Bristol-Myers Squibbi aktsia langes 13,3%, kui teatas, et ostab 74 miljardi dollari eest vähiravimi tootja Celgene’i. Celgene’i aktsia hind kerkis 20,7% 80,43 dollarile.

Lennufirma Delta Air Lines andis käibehoiatuse, mille mõjul firma aktsia langes 8,9% 45,61 dollarile, tuues endaga kaasa kogu sektori aktsiad. Delta Air Lines tõi välja ,et ootab neljanda kvartali käibe kasvuks 3%, kui firma oli veel 4. detsembril prognoosinud 3,5%-list käibe kasvu ning 11. oktoobril teatas, et firma neljanda kvartali käive kasvab prognoosi kohaselt 3—5%.

Aktsiaanalüütikud toovad aktsiaturu nõrkuse põhjusena jätkuvalt välja majanduskasvu aeglustumise ning USA-Hiina kaubandussõja, mis rikub juba välja kujunenud ülemaailmseid tarneahelaid.

Üldisele aktsiaturu langusele vastandusid Brasiilia aktsiad, kui teisipäeval seati ametisse uus Brasiilia president, parempoolne Jair Bolsonaro. USA börsil kauplevad Brasiilia pangad, Itau Unibanco ja Banco Bradesco kerkisid mõlemad 1,3% ning õlletootja Ambevi aktsia kerkis 1%. Naftafirma Petrobrasi aktsia kerkis 1,8%.

Hetkel kuum