Rait Kondor • 24. mai 2019 kell 21:45

Norra riiklik naftafond ei oma edaspidi osalusi kanepifirmades

Norra keskpanga investeeringute haldusfirma juht Yngve Slyngstad kommenteerimas naftafondi 2017. aasta tulemustest.   Foto: EPA-EFE/OLE BERG-RUSTEN

Norra riiklik investeerimisfond ei oma edaspidi osalusi firmades, millel on otsene seos kanepitööstusega, ütles täna fondi juhtiva Norges Bank Investment Managementi (NBIM) pressiesindaja, vahendab Reuters.

Pressiesindaja ei kommenteerinud seda, kas fondi osalused kanepitootjates on juba müüdud.

8,97 triljoni Norra krooni ehk 921 miljardi euro suurusele riiklikule fondile, mis on maailma suurim ning omab osalusi üle 9000 ettevõttes, on parlamendi poolt seatud mitmeid piiranguid, sealhulgas tubakafirmadesse investeerimise keeld, kuid kanepifirmasid pole keelu alla pandud.

Siiski on NBIMi kritiseerinud Norra politseiamet ning mõned poliitikud, sest kanep on Norras illegaalne.

„Otsus oli tehtud pärast põhjalikku hindamist, kuid seoses turu tundlikkusega ei räägi me täpsemaid detaile,“ ütles NBIMi pressiesindaja Thomas Sevang.

Norra ärileht Dagens Näringsliv, mis kirjutas esimesena antud uudisest, on varem välja toonud, et NBIMil oli 2018. aasta lõpu seisuga osalus vähemalt viies kanepiga seotud firmas – Canopy Growth, Aphria, Scotts Miracle-Gro, Aurora Cannabis ning INSYS Therapeutics.

Hetkel kuum