investor Toomas • 30. november 2015 kell 12:07

Investor Toomas: kas portfell vajaks püssirohtu?

Hävituslennuk F-22 Raptor  Foto: epa

Iga päev paugub maailmas mõni püss või saab keegi sõjalise rünnaku tõttu surma. Sõjatööstus lõikab sellest kasu ning valdkonna käsi on hakanud paremini käima ka pärast viimaseid terrorirünnakuid. Kas võiks ka oma portfelli püssirohuga täita ja sellest kasu saada?

Novembri keskpaigas jahmatas maailma Pariisi terroriakt, mille tagajärjel kaotas elu 130 inimest. Vastutuse juhtunu eest võttis Islamiriik. Paar nädalat varem lasti Siinai kohal alla Vene reisilennuk, mille tagajärjel hukkus 224 inimest. Ka selles sündmuses võttis vastutuse Islamiriik. Nüüd, kus pinge maailmas on oluliselt kasvanud ning ka Venemaa on asunud Islamiriigiga Süürias sõdima, on suuna üles võtnud ka kaitsetööstusfirmade aktsiad.

Briti kaitsetööstuskontsern BAE Systems, mis toodab kõike rakettidest tuumaallveelaevadeni, on pärast Pariisi terrorirünnakuid tõusnud Londoni börsil peaaegu 12 protsenti. Tegemist on maailma ühe suurema kaitsekontserniga, mis annab tööd 83 000 inimesele. Nõudlus BAE toodete järele on maailmas olemas ja seda ilmestab ka fakt, et viimase viie aastaga on selle aktsia tõusnud üle 50 protsendi. Ettevõte peab enda koduturgudeks Austraaliat, Indiat, Saudi Araabiat, Suurbritanniat ja Ameerika Ühendriike.

Ka teised suuremad kaitsetööstusfirmad on võtnud pärast Pariisi rünnakuid suuna üles, mõni rohkem, mõni vähem. Näiteks Lockheed Martin on tõusnud 2,4%, Raytheon peaaegu 4%, General Dynamics 2%. Neist kaks esimest kuuluvad ka S&P 500 indeksisse, mis ise on sama ajaga tõusnud 1,8%. Suure tõusu on teinud Itaalia kaitsekontsern Finmeccanica, mis on pärast Pariisi sündmusi rallinud 11%, samas kui Itaalia börsi tõus jääb 4% lähedale.

Kaitsetööstuse aktsiad kulla asemel

Võib ju järeldada, et investoritel on loogiline samm osta kaitsetööstuse aktsiaid ajal, mil ebakindlus maailmas kasvab. Islamiriiki pole suudetud kontrolli alla saada ning ise nad väidavad, et on suutnud tuhandeid oma võitlejaid  pagulaste sildi all Euroopasse toimetada. Kuna kuld pole viimastele geopoliitilistele sündmustele reageerinud, ei pruugigi investoritel jääda muud üle, kui osta kaitsetööstuse aktsiaid, sest ka nafta hind on languses.

Ma ise ei ole kaitsetööstuse aktsiaid siiamaani ostnud ja seda eetilistel põhjustel, kuna olen sõja ja vägivalla vastane. Portfelli kokku pannes olen üritanud lähtuda vastutustundest, vaadates, mida üks või teine ettevõte ühiskonnale külvab. Kuigi võib tunduda, et ka kasiinofirma Olympic EG aktsiate omamine ei ole eriti eetiline, tasuks tähele panna siiski seda, et tegemist on firmaga, mis maksab hasartmängumaksu ja tänu sellele rahastatakse Eestis sporti, kultuuri, teadust ja hoolekannet.

Hetkel kuum