investor Toomas • 17. märts 2016 kell 10:45

Investor Toomas: dividendimammut Norra börsil

Laev vedamas veeldatud maagaasi  Foto: EPA

Hiljuti küsis minult nõu lugeja, kes oli leidnud Norra börsilt ettevõtte, mis maksab väga suuri dividende. Lausa nii suuri, et Balti börsidelt teist sellist ettevõtet ei leia.

Nõu küsija oli Viljandist pärit noor lugeja Johannes, kes uuris sellise ettevõtte kohta nagu Avance Gas Holding. „Tegemist on firmaga, mis tegeleb gaasi hoiustamisega. Kuid märkimisväärne on aktsia dividenditootlus, mis on kuni kümnetes kordades suurem kui Tallinna börsil,“ kirjutas Johannes. Kuna dividendid meeldivad ka mulle, otsustasin ettevõttele põhjalikuma pilgu peale visata.

Tegemist on dividendimasinaga?

Lõin Avance Gasi nime Bloombergi terminali ning nägin, et Norra börsil noteeritud aktsia dividenditootlus on 32%. Aktsia ise maksab peaaegu 70 Norra krooni. Vaadates ettevõtte dividendi maksmise ajalugu, näen, et alates 2013. aastast, kui ettevõte börsile toodi, on kvartalidividendi suurus kasvanud.

Kui näiteks 2014. aasta 2. kvartalis maksis ettevõte dividendi 0,3 dollarit aktsia kohta, siis eelmise aasta neljandas kvartalis oli dividendi suurus juba 2,11 dollarit aktsia kohta. Vaatamata sellele on ettevõtte aktsia pärast börsile tulekut langenud üle 30 protsendi. Enda 2014. aasta tipust on aktsiahind kukkunud 55 protsenti.

Suured dividendid võivad investori portfellis aktsia halba esitlust pehmendada, aga kui aktsia ikkagi jätkab langust, ei pruugi see investorile tähendada võidumängu, vaid pigem ots-otsaga kokku tulemist.

Torkab silma energiasektorist

Avance Gas eristub enda suure dividendiga kindlasti teistest energiafirmadest. Kuna nii nafta kui ka maagaasi hinnad on viimastel aastatel järsult langenud, on ettevõtted projekte külmutanud ning asunud dividende kärpima. Tublimad on suutnud dividendi endistel tasemetel säilitada, kuigi kerge pole see kindlasti olnud.

Eelmise aasta lõpus kirjutas mulle ka üks lugeja, kes küsis, miks ma pole nafta hinna languse juures Statoili aktsiaid maha müünud ja soovitas mulle Neste aktsiat. Neste on rafineerija ja kuigi on tegemist energiasektori firmaga, ei ammuta Neste naftat puurtornidest, vaid ostab selle sisse ning töötleb hiljem ümber erinevateks kütusteks. Seetõttu pole imestada, et nafta hinna langus mõjub Nestele positiivselt.

Avance’i kasum kasvab

Neljandas kvartalis oli ettevõtte puhaskasum 41,2 miljonit eurot. Võrdlusena märgin, et 2013. aasta neljandas kvartalis oli puhaskasum 2,3 miljonit eurot. Mõne aastaga on ettevõte kiirelt kasvanud, kahjuks ei peegeldu see ainult aktsiahinnas. Ettevõtet katavad 15 analüütikut, kelle hinnasihtide konsensuse järgi nähakse aktsiale 70% tõusu.

Mina Avance’i ei investeeriks, kuna Norra börsilt olen juba ostnud Leroy ja Statoili. Ka arvan seda, et kui Avance’i aktsia jätkab langust, on tootlusega keeruline plussi jõuda ka kõrge dividendiga.

Hetkel kuum