investor Toomas • 2. november • 1 min
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

Kas võtta Tesla või Eesti idufirma?

Teslale on Eestist vastu panna 
traditsioonilisemaid tegevusalasid.
Teslale on Eestist vastu panna traditsioonilisemaid tegevusalasid.  Foto: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

Eestis saab firmadesse investeerimise sooviga minna projekte valima kahte ühisrahastusportaali – Funderbeam ja Fundwise. Mõlemad portaalid tegutsevad sarnastel põhimõtetel – investeerimishuvilistele pakutakse võimalust osta tükikene ettevõttest hinnaga, mis peegeldab päris korralikku optimismi ettevõtte tuleviku kohta.

Esmapilgul rahastatud firmade nimekirja vaadates märkasin, et erinevalt börsiettevõtetest, kus valuatsioon on reeglina seotud konkreetsete finantsnumbritega – käibe ja kasumiga, on alustavate ettevõtete turuväärtus kohati välja arvutatud küll minu meelest helesinisesse taevasse vaadates. Näiteks ei ole sugugi haruldane, mil ettevõtted kaasavad raha nii, et investoril tuleb osaku eest välja käia 5-6kordne 12 kuu käive. Võrdluseks: näiteks elektriautode tootja Tesla P/S suhtarv (jooksev aktsia hind jagatud müügituluga ühe aktsia kohta) on 3 ringis ning Amazonilgi on see väiksem kui 4. Tõsi, ühel juhul on tegu suurte börsifirmadega ning teisel juhul alles alustavate ettevõtetega.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt