Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kehv äriaasta lasi vähestel särada

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Kurb on tõdeda, et vaatamata nominentide kõvadele pingutustele on 2015. aasta jätnud äriliselt märksa nõrgema mulje kui varasemad aastad, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas.

  Äripäev kuulutab kolmapäeval välja aasta ärimehe, kelleks kandideerivad neli ettevõtlikku meest.
  Kirjutasime detsembri alguses juhtkirjas, kuidas ettevõtjad peaksid rohkem ambitsiooni näitama. Toona nimetasime aasta ärimehe tiitlile kandideerivate ringi läbi aastate kasinaimaks, sest ettevõtjaid, kes tänavu torkasid silma millegi märkimisväärsega, on jäänud selgelt vähemaks.
  Eelmisel kahel aastal võtsid Eesti IT-valdkonna tegijad aasta ärimehe tiitli, kui mullu pärgas Äripäev parimaks Hardi Meybaumi ning 2013. aastal ei olnud võrdväärset Kristo Käärmannile ja Taavet Hinrikusele. Ka tänavuse üheksa nominendi sekka jõudsid IT-sektori esindajad, nende seas taas TransferWise’i üks asutajatest.
  Kuidas hinnata parimat?
  Toimetus eelistab parima nimetamisel investeeringutega silma paistnud ettevõtjaid ehk neid, kes panustavad edasisse arengusse, olgu siis nii ettevõtte enda kui ka laiemas pildis riigi arengusse. Need, kes eelistavad ettevõtte maha müüa või torkavad silma suure dividendi väljamaksega, jäävad valikus kaugemale.
  Lisaks suurtele investeeringutele ja arenguvõimele hindab Äripäev kõrgelt läbipaistvust ja suhtlust. Ausad ettevõtjad, kes tahavad end sellisena näidata ka oma kolleegidele, alluvatele ning avalikkusele, teenivad suurema poolehoiu.
  Äripäev nimetas tänavu aasta ärimehe tiitlile üheksa kandidaati, kellest nüüd on selgunud neli finalisti. Kui alguses tundus keeruline leida nominente, siis nende seast omakorda paremad välja sõeluda oli samamoodi paras katsumus.
  Pärast tuliseid arutelusid jätkavad aasta ärimehe tiitlile kandideerimist (tähestikulises järjekorras) Viljar Arakas, Raul Kirjanen, Margus Linnamäe ja Thomas Padovani.
  Neli finalisti
  Esimene finalist Arakas on Eften Capitali juht ja üks omanikke. Tema juhitud firmad on kasvatanud tänavu ettevõtte varade mahtu üle veerandi võrra. Üks silmapaistvamaid tehinguid oli sel aastal ligi 50 miljoni euroga Tallinnas Radissoni hotelli ost.
  Teine finalist Kirjanen on Euroopa suurima pelletitootja Graanul Investi juht ja üks omanikke. Ettevõte on tänavu jõuliselt tegevust laiendanud ning investeerinud ajal, kui teised seda ei tee. Graanul Invest ostis tänavu näiteks Läti suurima pelletitootja ning poole Eesti ühest suuremast metsaomanikust Roger Puit.
  Kolmas finalist Linnamäe on Eesti võimsamaid ja mõjukamaid ettevõtjaid. Lisaks viimastel aastatel ostetud meediaärile Eesti Meedia ja BNS on apteegi- ja kinnisvaraärimees jõuliselt ka veterinaarravimite ja lemmikloomakliinikute turule sisenenud. Lähiaastail võib talle kuuluv kaubamärk Pet City haarata turust üle kolmandiku.
  Neljas finalist Padovani on kolme aastaga Eesti edukaimaks firmaks kerkinud AdCashi asutaja ja üks omanikke. Tänavu Äripäeva TOP 100 võitnud ettevõte on mõne aastaga rajanud maailmas filiaale ning kavatseb tänavu kasvatada töötajaskonda poole võrra.
  Kuigi Eesti ettevõtjate investeeringud on vähenenud ja dividende võetakse aina rohkem välja, säilib lootus, et järgmisel aastal võtavad Eesti majandust juhtivad ettevõtjad rohkem julgust laieneda ja areneda. Tasub seada eeskujuks need julged, kes kandideerivad tänavu aasta parima tiitlile, ning teha uuel hooajal veelgi paremini.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.