Äripäev • 22. detsember 2015 kell 4:00

Kehv äriaasta lasi vähestel särada

Juhtkiri.  Foto: Anti Veermaa

Kurb on tõdeda, et vaatamata nominentide kõvadele pingutustele on 2015. aasta jätnud äriliselt märksa nõrgema mulje kui varasemad aastad, kirjutab Äripäev täna juhtkirjas.

Äripäev kuulutab kolmapäeval välja aasta ärimehe, kelleks kandideerivad neli ettevõtlikku meest.

Kirjutasime detsembri alguses juhtkirjas, kuidas ettevõtjad peaksid rohkem ambitsiooni näitama. Toona nimetasime aasta ärimehe tiitlile kandideerivate ringi läbi aastate kasinaimaks, sest ettevõtjaid, kes tänavu torkasid silma millegi märkimisväärsega, on jäänud selgelt vähemaks.

Eelmisel kahel aastal võtsid Eesti IT-valdkonna tegijad aasta ärimehe tiitli, kui mullu pärgas Äripäev parimaks Hardi Meybaumi ning 2013. aastal ei olnud võrdväärset Kristo Käärmannile ja Taavet Hinrikusele. Ka tänavuse üheksa nominendi sekka jõudsid IT-sektori esindajad, nende seas taas TransferWise’i üks asutajatest.

Kuidas hinnata parimat?

Toimetus eelistab parima nimetamisel investeeringutega silma paistnud ettevõtjaid ehk neid, kes panustavad edasisse arengusse, olgu siis nii ettevõtte enda kui ka laiemas pildis riigi arengusse. Need, kes eelistavad ettevõtte maha müüa või torkavad silma suure dividendi väljamaksega, jäävad valikus kaugemale.

Lisaks suurtele investeeringutele ja arenguvõimele hindab Äripäev kõrgelt läbipaistvust ja suhtlust. Ausad ettevõtjad, kes tahavad end sellisena näidata ka oma kolleegidele, alluvatele ning avalikkusele, teenivad suurema poolehoiu.

Äripäev nimetas tänavu aasta ärimehe tiitlile üheksa kandidaati, kellest nüüd on selgunud neli finalisti. Kui alguses tundus keeruline leida nominente, siis nende seast omakorda paremad välja sõeluda oli samamoodi paras katsumus.

Pärast tuliseid arutelusid jätkavad aasta ärimehe tiitlile kandideerimist (tähestikulises järjekorras) Viljar Arakas, Raul Kirjanen, Margus Linnamäe ja Thomas Padovani.

Neli finalisti

Esimene finalist Arakas on Eften Capitali juht ja üks omanikke. Tema juhitud firmad on kasvatanud tänavu ettevõtte varade mahtu üle veerandi võrra. Üks silmapaistvamaid tehinguid oli sel aastal ligi 50 miljoni euroga Tallinnas Radissoni hotelli ost.

Teine finalist Kirjanen on Euroopa suurima pelletitootja Graanul Investi juht ja üks omanikke. Ettevõte on tänavu jõuliselt tegevust laiendanud ning investeerinud ajal, kui teised seda ei tee. Graanul Invest ostis tänavu näiteks Läti suurima pelletitootja ning poole Eesti ühest suuremast metsaomanikust Roger Puit.

Kolmas finalist Linnamäe on Eesti võimsamaid ja mõjukamaid ettevõtjaid. Lisaks viimastel aastatel ostetud meediaärile Eesti Meedia ja BNS on apteegi- ja kinnisvaraärimees jõuliselt ka veterinaarravimite ja lemmikloomakliinikute turule sisenenud. Lähiaastail võib talle kuuluv kaubamärk Pet City haarata turust üle kolmandiku.

Neljas finalist Padovani on kolme aastaga Eesti edukaimaks firmaks kerkinud AdCashi asutaja ja üks omanikke. Tänavu Äripäeva TOP 100 võitnud ettevõte on mõne aastaga rajanud maailmas filiaale ning kavatseb tänavu kasvatada töötajaskonda poole võrra.

Kuigi Eesti ettevõtjate investeeringud on vähenenud ja dividende võetakse aina rohkem välja, säilib lootus, et järgmisel aastal võtavad Eesti majandust juhtivad ettevõtjad rohkem julgust laieneda ja areneda. Tasub seada eeskujuks need julged, kes kandideerivad tänavu aasta parima tiitlile, ning teha uuel hooajal veelgi paremini.

Hetkel kuum