• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor: ettevõte ei sünni miljardilise käibega

  Riskiinvestor ja ettevõtja Allan Martinsoni hinnangul tuleks muretseda siis, kui TransferWise ei kasvaks. Väike käive pole määrav.Foto: Andres Haabu, Äripäev

  Riskikapitalistid Allan Martinson ja Hanno Riismaa leiavad, et TransferWise’i puhul mängib olulist rolli, kas ettevõte suudab kasvada.

  Business Insider kirjutas, et TransferWise’i käive on väike, kuigi samal ajal ulatub ettevõtte väärtus miljardi dollarini.
  Firma väärtus tekib investorite paigutatud raha põhjal, sõnas Martinson. “Kui ostan auto, olles valmis selle eest maksma 10 miljonit eurot ja kuigi tegemist võib olla tavalise autoga, siis on see auto hind. Kui investorid on raha sisse pannud, siis on sellel põhjus,” rääkis Martinson, lisades, et firma võib küll väike olla, aga investorid usuvad, et mõne aasta aasta möödudes tasub rahapaigutus ära. “TransferWise’ile on kasv tähtis. Oleksin mures, kui TransferWise ei kasvaks. Ükski ettevõte maailmas ei ole sündinud miljardidollarilise käibega. Kõik alustavad nullist.”
  Kuna TransferWise’i kohta käivad andmed pärinevad aastast 2014, siis pole teada, kas numbrid on vahepeal muutunud, rõhutas Martinson, kelle hinnangul võib käive avaldatust suurem olla. “Võimalik, et TransferWise on parameetrite järgi siiani väikeettevõte, aga küsimus on, kuhu firma lõpuks välja jõuab,” ütles Martinson. “Kui oleksin TransferWise’i investor, siis ma ei muretseks. Kõik firmad on alguses väikeettevõtted, mis on paratamatu, aga oluline on dünaamika ja suund.”
  Martinson kiidab ka TransferWise’i otsust teha koostööd pankadega, mida peab loomulikuks arenguks. Sama loomulikuks peab Martinson ka TransferWise’i finantsinfo nappi avaldamist. “Firmasid, mis maailmas kõike läbipaistvalt näitavad, on suhteliselt vähe. Kui oleksin ettevõtte omanik, siis miks ma peaksin, kui nõuet pole, konkurentidele oma ärimudeli lahti harutama?”
  Riskikapitalist Hanno Riismaa märkis TransferWise’i võlgade kohta, et teadmata on nende taust. “Kui need on osanike antud laenud, siis võib neid mingil määral võtta omakapitalina. Oleneb, kuidas vaadata: klaas võib olla nii pooltäis kui ka pooltühi. Kui need on kolmanda poole laenud, siis on raske. Mis tegelikkus on, ei tea,” kommenteeris Riismaa, kelle hinnangul on samuti oluline firma kasv.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Metsoja: me tahame, et noor valiks Pärnu
Vaid kümnendik Pärnumaa gümnasistidest näeb kodukanti tulevase elukohana – siin on mõttekoht, kus märksõnadeks haridus, logistika ja energeetika, kirjutab Isamaa esinumber kohalikel valimistel Pärnus, riigikogu liige Andres Metsoja vastuses Äripäeva küsitlusele.
Vaid kümnendik Pärnumaa gümnasistidest näeb kodukanti tulevase elukohana – siin on mõttekoht, kus märksõnadeks haridus, logistika ja energeetika, kirjutab Isamaa esinumber kohalikel valimistel Pärnus, riigikogu liige Andres Metsoja vastuses Äripäeva küsitlusele.
Evergrande olukorra eskaleerumine pani Euroopa turud kukkuma Balti börsid samuti languses
Euroopa aktsiaturud on täna pärast kolm päeva kestnud tõusu langenud, sest ebakindlus Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande suhtes kasvas, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna pärast kolm päeva kestnud tõusu langenud, sest ebakindlus Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande suhtes kasvas, vahendab Reuters.
Soome ekspeaminister saab prisket tasu Venemaa riiklikult pangalt
Venemaa riigi enamusomanduses olev Sberbank suurendas nõukogu liikmete tasusid pea kolmandiku võrra, mida tunneb oma taskus peagi ka Soome kunagine peaminister Esko Aho, kirjutab Talouselämä.
Venemaa riigi enamusomanduses olev Sberbank suurendas nõukogu liikmete tasusid pea kolmandiku võrra, mida tunneb oma taskus peagi ka Soome kunagine peaminister Esko Aho, kirjutab Talouselämä.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.