Äripäev • 22. september 2016 kell 4:30

Arvo Sarapuu, valige, kas olete poliitik või ettevõtja

Foto: Anti Veermaa

Tallinna prügiveoturule on uute tulijate tarvis asunud teed sillutama Arvo Sarapuu, kelle kohta on kahtlus, kas ettevõtja ja poliitik/ametnik suudab mõlemas rollis istudes panna vastu kiusatustele mõjuvõimu ära kasutada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Äripäev on alati tunnustanud inimese ettevõtlikkust. Küll aga oleme alati hoiatavalt ja omal leebel kombel kära teinud, kui on tõstatunud kahtlus, et ettevõtluspisikuga tabatud tippametnik või –poliitik võib oma mõjuvõimu kasutades enda majanduslikku tulevikku väetada.

Nii on see ka täna, mil kirjutame kunagi Atko Grupi kaudu prügiveoärisse sisenemist proovinud Tallinna abilinnapeast Arvo Sarapuust, kes on asunud Tallinna prügiveoturule teed sillutama uute tulijate tarvis.

Ilmneb, et uueks suureks tulijaks, kes on võitnud sisuliselt kõik hiljutised hanked, millel osalenud, kellele üle mineva äri mahuks hinnatakse 5 või enamgi miljonit eurot, on kasvamas tundmatu firma, kes kuulub endisele Tallinna keskkonnaameti tippametnikule. Mehele, kelle kunagine ülemus, korruptsiooniskandaaliga Tallinna linnaametist lahkuma pidanud Margo Tomingas, on praegu Atko Grupi tegevjuht ja Tallinna jäätmemajandust kureeriva Sarapuu väimees.

Äripäev möönab, et konkurentsi tekitamine kahele suurele prügifirmale Eesti Keskkonnateenused ja Ragn-Sells on iseenesest teretulnud. Samuti ei ole kahlust, et nii, nagu Sarapuu kunagi oli riigikogu edukaim ettevõtja, on ta ka Tallinna linnavalitsuse ettevõtluspriimus. Ehkki Sarapuu järgmisel nädalal ilmuvasse värskesse Eesti edukamaid kapitaliste järjestavasse Rikaste TOP 500sse veel ei jõua, on tema perefirma ATKO Grupi tulemused head ja firma korralikult kapitaliseeritud.

Mõjuvõimu kuritarvitamise oht

Samas on praegu õhus tugev kahtlus, et ärimees Sarapuu on kogemata kombel varju jätnud abilinnapea Sarapuu ja sunnib meest tegutsema viisil, mis põhimõtteliselt võimaldab tal kunagi tulevikus olla lisaks ühistranspordi- ja turismiärile tänu oma ametipositsioonile tegev ka prügiäris.

Prügiäriga seoses on ju teine kummaline seik Tallinna linnavalitsuse / Arvo Sarapuu paari aasta tagune otsus osta Veolialt Tallinna Prügila. Miks linnal seda vaja oli? Kas ainult enda inimestele töö pakkumiseks, nagu näiteks selle aasta alguses, kui jõustunud kriminaalkaristuse tõttu riigikogust lahkuma pidanud Lauri Laasi sinna müügi- ja arendusjuhiks istutati?

Aasta pärast on kohalike omavalitsuste valimised. Üsna suure tõenäosusega läheb Tallinna valitsev Keskerakond nendele vastu uue esimehega ja linn võib saada üle pika aja koalitsioonivalitsuse.

Kas lahkub poliitikast?

Üsna suure tõenäosusega Arvo Sarapuu siis enam abilinnapeana ei jätka. Võimalik, et ta enam valimistel ei kandideerigi ja lahkub poliitikast. Võimalik, et siis selgub ka, kas Sarapuu teeb järele ekspeaministrit Tiit Vähit, kes sai erastatud Silmeti omanikuks pärast peaministriametit ja Atko Grupp on kombel või teisel ka Tallinna prügiäris sees.

Lihtsalt, et nii ei peaks päris asjad käima. Isik, kes koordineerib pealinna prügiäri, peaks seda tegema linnarahva huvidest, mitte istuma korraga kahel toolil.

Sama asi nagu reformierakondlase Rain Rosimannusega omal ajal. Sarapuu peaks valima, kas tahab olla üleni ettevõtja või üleni poliitik/ametnik. Eraldi võttes tulevad mõlemad ametid tal hästi välja. Kuid mõlemas rollis samaaegselt sees olles on kiusatused varmad tekkima. Mõnel juhul võivad need kiusatused ka Toompuiestee 3 maja töötajate tähelepanu äratada. Seda veel vaja.

Hetkel kuum