Äripäev • 20. veebruar 2017 kell 4:00

Inimestel peab olema hea. Siis on nad head

Juhtkiri  Foto: Anti Veermaa

Töötajale heade tingimuste loomine on saanud standardiks, milles head tulemust sooviv ettevõtja järele anda ei saa, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

Gasellid on mitmeski mõttes edu etalonid. Äripäev tõstab neid igal aastal esile kiire kasvamise pärast – see on ometi midagi, mida igatseb iga ettevõte. Selleks, et kiiresti kasvada, on vaja teha midagi teistmoodi, kui kõik teised. Ent on ka hulk põhilisi veendumusi ja hoiakuid, mis edu saavutamisele kaasa aitavad.

Äripäeva meelest väärib tänavuse Gaselli keskse üldistusena esiletõstmist Mooncascade’i asutaja Priit Salumaa meeldetuletus: inimestel peab olema hea. Liiga lihtne? Vist mitte, sest küllap teab igaüks kedagi, kes pole oma töötingimustega rahul, kirub lolle ülemusi ja vahib – isegi võib-olla hoolimata heast palgast – ikka metsa poole, sest tunneb, et tema võimeid ei hinnata, töö pole huvitav või pole lihtsalt seltskond see, kellega tahaks iga päev ninapidi koos olla. 

Keskmiselt veedab inimene töö juures kolmandiku ööpäevast ehk poole ärkveloldud ajast. Kui tööandja tahab, et ta annaks selle aja jooksul oma parima ja seda lausa iga päev, on igati loomulik, et tööandja pakub talle omalt poolt meeldiva ja turvalise keskkonna – aga kui soovitakse pühendumust, sädet ja andmist rohkemgi, kui allkirjastatud paberid ette näevad, on vaja veel midagi, mis sobib just sellele inimesele. Sageli on sisimate võimete parima rakendamise käivitajaks vajadus teha seda, mis on inimese meelest tähtis, muuta maailma ja luua tähendust – aga päris kindlasti ka soov olla koos nendega, kellega mõeldakse sarnaselt.

Juht peab enda eest hoolitsema

Ent selleks, et suurepäraseid meeskondi kokku panna, inimestele loovust soosivaid tingimusi luua ja meeskondi koos hoida, on juhil endal vaja suurepärases vormis olla. Seda iseenesest lihtsat, kuid enesest mõistetavat tõsiasja meenutas Gasellil ZeroTurnaroundi asutaja Jevgeni Kabanov

Juhid kipuvad sageli unustama enese eest hoolitsemise, aga just sellest algab päriselt meeskonna edu. “Kõigepealt hoolitse enda eest, et oled korras, siis hoolitse meeskonna eest – ja alles siis äri eest,” sõnastas Kabanov lihtsalt ja meeldejäävalt. 

Sinu ettevõte on täpselt nii hea, kui head on sinu inimesed: kogenud, targad ja tasakaalukad. Kui sa arvad, et ehitatud kogu äri noorte särasilmsuse peale, siis eksid. Sul on noori vaja, aga see, mis maksab, on kogemus – seda nii tulemuse kui ka, tõsi, palgakulu mõttes.

On tunnuslik, et kõik viimati Gasellil inimkeskse juhtimise aspekte rõhutanud esinejad olid noored omanikustaatuses mehed IT-valdkonnast. IT-valdkond kannatab sektoritest tööjõupuuduse all enim juba pikki aastaid ning haridussüsteemist on leevendus visa tulema. Sel põhjusel tekivadki IT-idud sageli sõpruskondade baasil. Ka Mooncascade sündis sellepärast, et heal tiimil lihtsalt ei saanud lasta laiali minna. Edu saavutavad kiiremini ja kergemini need meeskonnad, kellele meeldib koos olla.

Mis tahes ettevõtlus lahendab inimeste muret või rahuldab mõnda nende vajadust. Sellest lihtsast tähelepanekust võiks iseenesest tuleneda ka teadmine, et mida meeldivam või lihtsam on selle või teise eriala esindajal oma tööd teha, seda paremini ta seda teeb. Ent tähtis polegi see, missugust teed pidi selle tõdemuseni jõutakse. Võib ka puhtpragmaatiliselt, Maslow’ püramiidist lähtudes. Peaasi, et see lihtne asi meeles püsib.

Hetkel kuum