Äripäev • 8. mai 2017 kell 3:45

Mitte konnatiik, vaid dividendilehmade koppel

Juhtkiri  Foto: Anti Veermaa

Meil on, mille üle uhkust tunda, leiab Äripäev juhtkirjas: dividenditootluse poolest teeb Tallinna börs silmad ette isegi USA turule.

Konnatiik, mõttetu, pisike, ebalikviidne, igav, väljasurnud, kärbsemust – taolisi sõnu on investeerimisässad kasutanud iseloomustamaks Tallinna börsi, kus on praegu põhinimekirjas noteeritud 14 ettevõtet. Ometi on Tallinna börsi ettevõtted pehmelt öeldes helded dividendimaksjad ja seda võrdluses suurte turgudega.

Tänases Äripäeva kaaneloos lõime kokku, et läbi aja on Tallinna börsil olnud ettevõtted investoreid kostitanud ligi miljardi euro dividendidega. Dividenditootluse poolest teeb meie nn konnatiik silmad ette isegi USA turule. Seega on, mille üle uhkust tunda. Riigifirmade pikaleveninud börsiletoomine saab meie kodubörsile vaid hoogu juurde anda.Kuigi Tallinna börsi ettevõtted on keskmisi vaadates täitsa kobedad dividendilehmad, siis tuleb silmas pidada, et nende lehmade saak sõltub suurel määral põhilistest peremeestest. See tähendab, et kui näiteks Tallink Grupi suuromanikel on uuteks investeeringuteks raha tarvis, külvavad nad ka väikeinvestorid dividendidega üle. Kui aga mitte, siis võib saak olla kehvake ja pettumust valmistav. Nii ka teiste börsifirmade puhul. Valdavalt ei ole meie börsifirmadel dividendipoliitika paigas. Erandid on siin näiteks Harju Elekter ja Tallinna Vesi, samuti Tallinna Kaubamaja, kelle stabiilsusele dividendide maksmisel saab üsna kindel olla. 

Arvestades, et aktsiatesse investeerimine on Eestis viimasel ajal massidesse läinud, on Tallinna börsi ettevõtete eeskujulik dividenditootlus eriti rõõmustav.Investor Jaak Roosaare soovitab alustavale börsiinvestorile ehitada endale portfell dividende maksvatest Tallinna börsi aktsiatest ja neid igal aastal nii säästude kui ka juba laekunud dividendide eest juurde osta. Roosaare läheb koguni nii kaugele, et ütleb: „Suunates varakult piisavalt suure osa oma sissetulekust dividendiaktsiatesse, on rikkaks saamine garanteeritud.“ Ta ise on oma sõnade elav kinnitus.

Eraisiku lisaboonus

Eraisikute puhul on lisaboonus, et Tallinna börsifirmade dividendid laekuvad nende kontole netosummana ehk tulumaks on juba tasutud. Nii ei jäägi üle muud, kui vaid saadud tulu reinvesteerida, et järgmisel aastal veel rohkem dividende saada ja nii edasi.Dividende reinvesteerides saab rõõmu tunda sellestki, kui mõne aktsia väärtus on vahepeal langenud – nii saab ju odavamalt aktsiaid juurde soetada ning peab vähem pabistama börsikursside pärast.

LHV pensionifondide pikaaegne juht ja üks börsifirma LHV aktsionäre Andres Viisemann on mõne aasta eest Tallinna börsi kohta tabavalt öelnud, et ebalikviidsus peegeldub Tallinna börsi ettevõtete hinnas, aga pikaajalise investori jaoks on see nagu tasuta lõuna. Ma ei ole ju kaupleja, vaid investor, sõnas Viisemann.Tallinna börsi suurim konnasilm on jätkuvalt uute börsifirmade kasin pealekasv. Viimati tuli börsile kodumaine pangagrupp LHV, kuid pärast seda on tükk tühja maad. Loodame, et Eesti ettevõtjad näevad edaspidi börsiletulekut atraktiivse raha kaasamise viisina. Rahvas on selleks valmis, näitab viimase aja omamoodi investeerimisbuum. Investeerimise algõpe jõuab järjest enam juba koolipinki ning miks ei võiks kõlama jääda „eelista eestimaist“.

Hetkel kuum