Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksukingituse asemel maksuhaak

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Tagurpidi astmetega tulumaks võib kaasa tuua suure segaduse, sest valitsus on rõhutanud vaid endale meeldivaid muutusi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Teadlikumad palgamaksjad ja palgasaajad valmistuvad praegu täie hooga tuleval aastal kehtima hakkavateks seadusemuudatusteks, mis aga toovad endaga kardetavasti ikkagi kaasa hulga segadust.
  Segaduse kõige olulisem põhjustaja on valitsus ja peaminister Jüri Ratas, kes on Keskerakonna maksumuudatusi esitledes kõnelenud oma elektoraadiga, aga mitte kogu Eesti elanikkonnaga. Valitsus on tüütuseni korrutanud, kuidas tulevast aastast alates jääb inimestele rohkem raha kätte. See on tõsi madalat ja keskmist palka saavate inimeste kohta, ent kõrgepalgalisi tabab maksupoliitika muutuse tõttu hoopiski palgalangus.

  Äripäev teeb puust ja punaseks, kes on tulumaksumuudatuse võitjad ja kaotajad.

  Äripäeva hinnangul tasub 1200–2100 eurot teenival palgasaajal loobuda tulumaksuvabastuse kasutamisest kuupalga pealt, sest selle kasutamine tähendab vajadust aasta pärast tulu deklareerides tulumaksu juurde maksta. Kõige enam kaotabki valitsuse maksumuudatustest 2100 eurot teeniv inimene, kelle netopalk kahaneb umbes kaks protsenti. 
  Muidugi, kui te saate 2100eurost palka ja olete oma finantsdistsiplinaarsetes võimetes absoluutselt kindel, võite riigi viiesajaeurost tulumaksuvabastust kurioosumi korras käsitleda ka näiteks riigiabina teie isikliku rahakoti kosutamisel: võtke maksuvabastus vastu ja investeerige see 830 eurot, mida riik teile 18 kuu jooksul annab (tagastamise tähtaeg on nimelt hiljemalt 1. juulil) nii hästi, kui vähegi oskate. 
  Kui suudate selle raha enda kasuks tööle panna kümneprotsendise tootlusega, jääks teil pärast riigile tulumaksu 1200eurose juurdemakse äramaksmist alles 75 eurot. Kui te suudaksite niimoodi toimida kümne aasta jooksul, koguneks teil ligi kaudu 3070 eurot. 
  Sellist skeemi saab aga soovitada ainult erakordselt distsiplineeritud rahapaigutajatele, kellel on korralik investeerimiskogemus. Investeerimiskogemuseta palgasaajale see ei sobi.
  Riigi palkamissoovitus
  Tööandja seisukohalt vaadates on uuenenud maksupoliitikat silmas pidades kasulik rajada oma äri 1300 eurot ja vähem teenivate inimeste tööjõule. Nii mõeldes tuleks vältida 2000eurost ja suuremat kõrgelt maksustatud palka. Eesti majanduse kasvuvõimaluste seisukohalt pole see muidugi kaugeltki parim, sest see ei motiveeri keskmisest kõrgemaid palku tõstma (aga ka töötajaid endid üle 2100eurose “karistuspiiri” tõusmast). 5000 eurost kõrgemaid palku maksumuudatus eriti ei mõjuta, aga sellise palga saajate hulk ei ole arusaadavasti ka kuigi suur. Sisuliselt tõstis riik 500eurose tulumaksuvabastusega väiksemat palka saavate inimeste palga ise ära, andes tööandjale kaudselt soovituse 2100eurose palgaga algavat vahemikku vältida.
  Iseenesest on Keskerakonnal muidugi õigus oma maailmavaadet maksumuudatuste kaudu väljendada. Astmelist tulumaksu on Keskerakond alati pooldanud, ja tagurpidised astmed on ikkagi ka astmed – mis siis, et IRLi soovil võimuliidus astmelise tulumaksu nime suhu võtta ei tohi. 
  Häda on selles, et uuendatud maksusüsteem on keeruline ja avalikkusele eksitavalt esitatud. Kes praegu oma rahaasju lõpuni mõelda ei taha, sellel murrab reaalsus tuleva aasta tulude deklareerimise järel ebameeldivalt sisse. Eriti põhjalikult on mõtet süveneda neil, kelle sissetulek tuleb mitmest allikast: maksuvaba tulu rehkendamine käib aasta baasil. Eestis aga on harjutud rohkem mõtlema kuu-, mitte aastapalgast.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.