Äripäev • 19. veebruar 2018 kell 3:00

Ettevõtja näoga päti koht on trellide taga

Foto: Anti Veermaa

Valgekraeline kuritegevus, kus põimuvad kuritegelikud ringkonnad majanduse ja poliitikaga, on ühiskonna jaoks kõige ohtlikum.

Äripäeva 2016. aastal ilmunud loost tõukunud kriminaaluurimine jõudis möödunud nädalal kurikuulsatele ärimeestele Hubert Hirvele ja Pavel Gammerile kahtlustuse esitamise ja seitsme inimese vahistamiseni.

Äripäev tunneb heameelt, et Eesti õiguskaitseorganite võimekus on kasvanud ka valgekraelise kuritegevusega võitlemisel ning kohaliku ettevõtlusmaastiku petturitest ja kraaklejatest puhastamisel.

Äripäev kirjutas 2016. aasta detsembris, et kunagi Eesti suuremate kiirlaenuandjate hulka kuulunud MiniCrediti pankrotimenetlus tõi välja miljonite eurode eest sularaha väljavõtmisi, segased tehingud seotud osapooltega ja firma pangakaardiga ööklubides tuuritamised.

Värvikas seltskond

MiniCrediti kiirlaenuäri ümber tiirles kirju seltskond alates skandaalsetest ärimeestest Kristian Kesnerist, Hubert Hirvest ja Pavel Gammerist kuni vandeadvokaat Viktor Särgava, kinnisvaraärimees Ardi Roosimaa ja kunagise Läti esirikka, tuntud ekspankuri pojani. Laenuäris olid põimunud üllatavate tegelaste huvid ning segane omanikering.

Üle aasta menetluses olnud kriminaalasja tulemusena pidas keskkriminaalpolitsei möödunud nädalal kuritegelikku ühendusse kuulumises kahtlustatavana kinni ja kuulas üle 12 inimest, seitse neist võeti vahi alla, teiste seas ka Eesti uueks allilmajuhiks nimetatud Ahmed Ozdojev. Keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere märkis, et kui seni on kuritegelikud ühendused tegelenud eelkõige narko- või vägivallakuritegudega, siis seda ühendust iseloomustab eelkõige valgekraeline kuritegevus.

Väidetavalt sisaldab kahtlustus maksupettuste ja omastamise episoodi, kokku vähemalt üle miljoni euro, samuti üle kolme miljoni USA dollari väljapressimise katset ühelt ettevõtjalt.

Valgekraelist kuritegevust on võrreldes narko- või vägivallakuritegudega märksa keerulisem avastada ja tõendada ning see nõuab õiguskaitseorganitelt oluliselt paremat ettevalmistust ja kõrgema kvalifikatsiooniga spetsialiste.

Teisalt on majandus- ning poliitiliste ringkondadega põimunud kuritegevus ühiskonna toimimise seisukohalt palju ohtlikum kui teised kuritegevuse liigid. Seetõttu võib Eesti politseid ja prokuratuuri möödunud nädala töövõidu puhul õnnitleda.

Sel aastal on ajakirjandusel põhjust kajastada ka näiteks maksupettustes süüdistatava piimatööstur Oliver Kruuda ja altkäemaksuvõtmises süüdistavate Tallinna Sadama endiste juhtide Allan Kiili ja Ain Kaljuranna kohtuasju. Hulk süüdistusi ja kahtlustusi, mis ei näita Eesti ettevõtlusmaastikku just kõige paremas valguses.

Äri- ja allilmaliidrid koos

Ka möödunud nädalal koos Hirve ja Gammeriga platele pandud allilmaliider Ahmed Ozdojev on aastate jooksul äri ajanud paljude respekteeritud ettevõtjatega. Äripäev tõi tema äritegevusse valgust 2010. aasta juunis, kui avaldasime uurivad lood „Eestlastel ühisärid Varna allilmaga“ ja „Ahmed Ozdojev aitab Andres Saame äri“.

Kindlasti annavad järjest uued kohtu ette jõudvad majanduskuriteod märku ettevõtlusmaastiku puhastumisest ja korrastumisest.

Oma tööd hästi tegevad õiguskaitseorganid hoiavad pätid, susserdajad ja kraaklejad ettevõtlusest eemal ning annavad võimaluse ausatele ettevõtjatele. Äripäev soovib neile selles töös edu.

Hetkel kuum