Meelis Mandel • 14. august 2010 kell 9:46

Arvamus: teine kvartal kui sprindidistants

Kas lisaks suurematele eksportööridele suudavad käivet hakata kasvatama ka tuhanded väiksemad koduturule suunatud ettevõtted?

Kas suurenevad tellimused toovad sügisel, hooajatööde lõppemisel kaasa ka uute töötajate palkamise? Kas Euribori tõus hakkab suuri laene võtnud ettevõtjaid saatuslikult kägistama? Kas Soome ja ka Rootsi riigi poolt majandusse süstitavast abirahast kasu lõikavad Eesti firmad leiavad tööd ka pärast seda? Kas suurettevõtjad, nagu Meelis Milder, Toomas Luman, Oliver Kruuda, suudavad neile raha andnud panku rahustada?

Majanduses on emotsioon ülioluline - kui usume kasvu ja julgeme sellesse panustada, tuleb ka uus tõus. Need on küsimused, mis kerkivad pähe 3,5protsendilist II kvartali majanduskasvu numbrit vaadates. Et kui saaks nendele vastata "jah", oleks kindel, et majanduse tõus on käes.

Sest lähemad eksporditurud annavad ju rõõmsaid signaale - Rootsi võib osutuda Euroopa tugevaimaks taastujaks, Läti majanduslangus oli üheksa kvartali aeglaseim, metsa- ja metallitööstus veavad Soome eksapordi uuele tõusule.

Majanduses on ülioluline emotsioon. Nüüd, mil Eestit vahepeal põhja tagunud välismeedia hakkab kohati piinlikult positiivselt meid jälle üles kergitama, usuvad välismaalased taas, et Eesti on hea koht rahapaigutuseks.

Ja kui meie kõik siin ka usume, et majandus hakkab kasvama, ning julgeme vaikselt sellele taas panustada, on tal seda väga raske mitte teha.

Hetkel kuum