Silvia Viidik • 23. september 2010 kell 5:30

Riskantsete võlakirjade edu on ettevõtteid pankrotist päästnud

Nagu Äripäevas mitmel korral varemgi kirjutatud, on võlakirjade müük sel aastal läinud väga edukalt. Eriti, mis puudutab  kõrge tootlusega väga riskantseid võlakirju.

Kui turvalised on sellised investeeringud investori jaoks, on üks küsimus, aga teine – ettevõtete seisukohalt hoopis olulisem – on tõik, et suurepärane võlakirjaturg on aidanud päästa varem väga riskantses nimekirjas hinge vaakuvate ettevõtete elud, aidates neil ligi pääseda nii vajalikule kapitalile.

Ettevõtted on suutnud selle aasta jooksul müüa tervelt 175 miljardi dollari eest (rämps)võlakirju, mis on juba kõrgem eelmise aasta rekordtasemest.

Just seetõttu on Moody’s Investor Service hinnanud, et USA ettevõtete pankrotistumise määr peaks selle aasta lõpuks langema alla 3 protsendi, mis on märkimisväärne paranemine võrreldes laastava tipuga, 14,6protsenti, 2009. aasta novembris.

Selleaastane ebaõnnestumiste protsent peaks allapoole vajuma isegi 2008. aasta augustikuisest 3,1protsendilisest tasemest. Ehk pilt on oluliselt paranemas – Moody’se asepresident David Keisman nimetas seda isegi hingetuksvõtvaks (heas mõttes). Siiski tasub märkida, et investorite riskinälg on rõõmustav vaid suurtele ettevõtetele, kes võlakirjaemissioone korraldada saavad. Väiksemad peavad endiselt kommikarbiga pangahärrasid veenmas käima.

Olukord riskantsete ettevõtete liinis on enam kui aastaga drastiliselt muutunud. Kui 2009. aasta juunis oli Moody’se kõige mustemas nimekirjas 288 ettevõtet, siis viimase raporti järgi on see arv langenud 195-le. Muidugi mängib siin rolli ka vähesemate ettevõtete lisandumine nimekirja, aga rohkem on neid, kes sealt välja pääsevad. Ja enamik pääsejaist tärkab uuesti elule.

Muidugi on võlakirjade müük vaid esialgne lahendus, sest võlakirjad tuleb ühel hetkel ka lunastada. Moody’se hinnangul saabub järgmise nelja aasta jooksul lunastamisaeg 800 miljardi dollari ulatuses võlale, mis võib tähendada, et pankrot on lihtsalt mõne aasta võrra edasi lükatud. Loodetavasti on peatsed refinantseerimisvõimalused hoopis paremad ning riskinäljas investorid on andnud uue võimaluse elada.

Hetkel kuum