Kai Koks • 7. jaanuar kell 13:31

Negatiivne omakapital vajab tähelepanu

Advokaadibüroo Attela vandeadvokaat ja maksunõustaja Marko Saag.  Foto: teabevara.ee

Koroonakriisi tõttu on paljudel ettevõtetel majandusraskused ning osa ettevõtjaid lõpetas majandusaasta kahjumi ja negatiivse omakapitaliga. Ettevõtjad peaksid negatiivse omakapitali ilmnemisel võtma kindlasti kasutusele erinevad meetmed, et see taastada ja päästa ettevõte sundlõpetamisest.

Kapitali vähendamise toimingu kaudu on omakapitali võimalik taastada juhul, kui osakapital oli aetud liiga kõrgeks ning sellest tulenevalt oli ka omakapitali nõue kõrgem. Vähendades kahjumi katteks osakapitali, väheneb ka omakapitali nõue ning seeläbi omakapitalistress.

Kapitali suurendamisel taastub omakapital juhul, kui suurendamine tehakse ülekursiga. Kui kogu puuduolev väärtus panna osakapitali, suureneks sellega automaatselt ka omakapitali nõue (omakapital peab olema vähemalt pool osakapitalist). Omakapitali sissemaksete summa ulatuses saab hiljem teha ühingust maksuvabalt teatud toimingute raames väljamakseid.

Praktikas taastatakse omakapitali ka osanike nõuete kirjamisega bilansi passiva kohustuste osast omakapitali vabatahtlikku reservi või osanikelt saadud laenude allutamisega võlausaldajate nõuetele.

„Teabevara tunni” saates räägib omakapitali taastamisest advokaadibüroo Attela vandeadvokaat ja maksunõustaja Marko Saag. Saadet juhib Äripäeva teabevara toimetaja Kai Koks.

Kuula saadet siit:

Hetkel kuum