Artikkel
Kingi eri 2019
  • Karismaatiline ja kiiksuga pereisa Josef Zotter on üles ehitanud ennenägematu šokolaadi kuningriigi, kus igal tootel on rääkida oma lugu ja kus iga kakaouba on isiksus omaette.Foto: Zotter
    Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Šokolaadiärimees Josef Zotteri üllatav diil popstaar Stingiga

    Austria šokolaadiärimees Josef Zotter on tuntud kui üks innovaatilisemaid ja piire kompavamaid tööstureid magusaäris. Nüüd tegi ta osava lükke ja paiskas poelettidele uue meelte õrritaja “Sting” Red Edition'i, mis on müügil ka Eestis.

    Sügisest poelettidele jõudnud uus šokolaadide pere liige "Sting" Red Edition on tehtud Briti popstaar Stingi viinamarjaistanduses Toscanas kasvanud punastest viinamarjadest valminud veinist. Magusatööstur Josef Zotter on kommenteerinud seda välismaa meedias järgmiselt: "Tahtsin ühendada hea muusika, veini ja šokolaadi ja saime tulemuseks fenomenaalse maitse üllataja." Kahjuks ei ole teada, kui palju tehing maksma läks, kuid arvata võib, et uus tootemark hakkab laineid lööma üle maailma ja teenib selle šokolaadimeistrile mitmekordselt tagasi.
    Telliskivi kvartalis Ehe Mood kauplust pidav Külli Saard räägib, et Zotteri šokolaade otsustasid nad koos õega maale tooma hakata kahel põhjusel: esiteks on tootja väärtused kooskõlas nende endi põhimõtetega õiglasest kaubandusest ja keskkonnasäästlikust tootmisest. Teiseks on Zotteri šokolaadide puhul tegu millegi erakordsega nii äärmiselt läbimõeldud kontseptsiooni, enneolematute maitsete kui ka kunstiliselt kujundatud humoorikate pakendite mõttes.
    "Nad on ikka väga piire kompavad ja ühes tootemargis on neil isegi verd sees," räägib Saard. "See on muidugi ainult väike tilk, aga annab oma nüansi juurde. Maitsest ei ole ju aru saada, aga see on mängimine piiridega."
    Poepidajatest õdede sõnul on Zotteri šokolaadid nüüdseks pugenud ka eestlaste südamesse. “Me müüme šokolaade aasta läbi väga hästi,” tõdeb teine õde Ülle Keel.
    Tõepoolest, eksklusiivsest poest Ehe Mood leiab eest õige küllusliku valiku Zotteri šokolaade, lisaks haruldasi käsitööveine, mahekangast (jooga)rõivaid ja näiteks Aafrikas käsitööna valminud küünlaid. “Me hoiame päris suurt valikut sees. Näiteks sellest sügisest paisati müüki šokolaad “Sting” Red Edition, mille koostises olev punane vein pärineb popstaari enda viinamarjaistandusest, sedagi on meil,” teatab Saard rõõmsalt.

    TASUB TEADA

    Zotteri rikkaliku šokolaadimaailma leiab Telliskivi 60A kauplusest Ehe Mood ning alates novembrist ka STEP UP poest Tartus, mis on vaieldamatult suurima õiglase kaubanduse šokolaadi valikuga pood Tartus.

    EHE MOOD OÜ omab alates 2013. aastast Zotteri šokolaadi hulgimüügiõigusi ning teeb rõõmuga koostööd ka teiste kaupluste, kohvikute ja veebipoodidega, kel huvi hakata edasimüüjaks. Külasta ka veebisaiti aadressil www.ehemood.ee/zotter-sokolaadid

    Pilguheit Zotteri kaleidoskoopilisse šokolaadide imedemaale

    Pereisa Josef Zotter, kes magusaparadiisile 17 aastat tagasi aluse pani ja kelle fantaasial ei ole otsa ega äärt, suhtub šokolaadi nõnda kirglikult ja mänguliselt, et korraldab lausa šokolaaditeatrit ning peab šokolaadi surnuaedagi. Viimast selleks, et kui mõni šokolaad tootmisest maha võetakse ja talle hauakivi asetatakse, saab rahvas hääletada maha maetud lemmikute poolt – nii ärkab osa maitseid surnust üles ning potsatab poeletile tagasi, et oma andunud fännide maitsemeeli edasi kõditada või paitada.

    Palju enamat kui lihtsalt magus nauding

    Zotteri sortiment on sõgesuur – aasta ringi on valikus 365 maitset, mis teeb neist maailma kõige rikkalikuma valikuga šokolaaditootja. On uusi üllatajaid ja on maitseid, mis areenilt kaovad; piire kombatakse kogu aeg ja pinget krutitakse lusti ja järjekindlusega.
    Mitzi Blue šokolaadide seeriast leiab stiilsed CD-sid meenutavad šokolaadikettad, mis on isuäratav maitsekooslus parimatest kakaoubadest ja puuviljadest, kaunistuseks peal kas roosiõied, rosinad, pähklid, piparmünt, rohelise tee helbed, tšilli nibsid, granadilli pärlid või midagi veel ootamatut. Foto: Bernhard Bergmann
    Šokolaadide rikkalik maitsebukett jaotub eri seeriate vahel, kuid olgu öeldud, et kõige hullumeelsemad maitsed on peidus käsitsi kihiti laotud šokolaadides (hand-scooped Chocolates ingl k). Sellest seeriast saab valida üle 100 põneva maitse vahel ning kõik, mis šokolaadide kihtide vahel peidus, on tõestus pereisa Josef Zotteri fantaasia piiritusest. On ketšupišokolaadi, kalašokolaadi, juustu ja Kreeka pähkli šokolaadi, peekonitükikestega šokolaadi, kõiksuguste tulijookide lisandiga šokolaadi, nagu näiteks kooslusi Šoti viskist, rummist ja martsipanist, Piña coladast, Tequilast kübekese soola ja sidruniga, šampanjast ja vaarikatest. Eriti piire kompav on vere lisandiga šokolaad, mida on iseäranis paslik süüa halloween’iks.
    Mõistagi ei ole kõik maitsed vaid närvikõdi tekitamiseks, vaid igaühele ikka oma. Näiteks Labooko sari on mõeldud traditsioonilise tumeda šokolaadi armastajatele, kes saavad valida eri mõrkuse astmete vahel: valikus on nii 50, 60, 70, 80, 90, 96 kui ka 100protsendilise kakaosisaldusega šokolaade. Suu saavad magusaks ka marjasõbrad: siidised vaarika-, maasika, mustika ja musta sõstra lisandiga šokolaadid on vaid mõned näited.
    Niisamuti on mõeldud pähklisõpradele ja veganitele, viimased saavad nautida soja- ja riisipiima baasil tehtud šokolaade. Ka diabeetikud leiavad oma, sest tootevalikus on ka suhkruvabad piimašokolaadid. Niisamuti trennifriigid, kellele mõeldes on sortimenti poetatud proteiinisisaldusega šokolaade.
    Lastele on kaheksat sorti lollytop'e ehk pulgašokolaade. Magusavalikust leiab ka põnevaid joogišokolaade, näiteks tšilliga ja India Masala maitsega, mida müüakse komplektina, et kirju valik päris nõutuks ei võtaks.
    Jõulude puhul on valikus mõistagi palju sümboolseid tooteid, nagu šokolaadist südamed ja tähed ning jõulukalendrid. Viimased on mõeldud pigem täiskasvanutele, sest need sisaldavad eksootilisi ja veidi ootamatuidki maike, seevastu kui lapsed just lihtsaid maitseid armastavad.
    Mitzi Blue seeria on hoopiski isevärki klass ja mõeldud iseäranis neile, kes armastavad süüa ka silmadega. Need stiilsed CD-sid meenutavad šokolaadikettad on isuäratav maitsekooslus parimatest kakaoubadest ja puuviljadest, kaunistatud roosiõite, rosinate, pähklite, piparmündi, rohelise tee helveste, tšilli nibside või hoopistükkis granadilli pärlitega. Kõik kettad on kaetud imevärki mustriga, et neid mugavalt tükk tüki haaval lahti murda, keskel üllatusvurr, mis annab juurde uue maitsenüansi ühes visuaalse naudinguga.
    Ja et šokolaadi söömine ka lõbus oleks, on kõik Zotteri šokolaadid iselaadi navitrollalikult vungis pakendis ja vürtsitatud kivirähkilikkude fantaasiauperpallidega. Huumori pitseriga pakendilt ei puudu ka üksikasjalik info šokolaadi koostisainete, valmistusviisi ja parima söömistemperatuuri kohta (sest iga kakaouba on ikkagi isiksus omaette!): alates sellest, mis looma piimast on šokolaad valmistatud, lõpetades kakaoubade päritolu, kakaosisalduse ja šokolaadi töötlemisajaga. Mida võiks veel üks šokolaadigurmaan soovida?

    Õiglase kaubanduse ja mahetootmise poolt

    Õiglast kaubandust propageerivad poepidajatest õed Ülle Keel ja Külli Saard hakkasid Zotteri šokolaade maale tooma just seetõttu, et tootja väärtused on kooskõlas nendi endi põhimõtetega õiglasest kaubandusest ja keskkonnasäästlikust tootmisest. “Alguses olime arglikud ega teadnud, palju suudame müüa. Võtsime prooviks erinevaid šokolaade enne jõule sisse ja müüsime peaaegu kõik ära.”
    Kuna järjest rohkem kohvikuid hoolib mahetoorainest, on Zotteri ökomärgiga kuvertüürid ja šokolaadijoogid iga kohvikupidaja unistus, sest peale klassikalise vanilli- ja šokolaadimaitse on saada ka tugevama karakteriga üllatajaid, näiteks roheline tee, kanep, tšilli, kardemon, kooslused ingverist ja kookosest või India pähklist ja karamellist. Boonuseks veel võimalus panustada õiglasesse kaubandusse.
    Zotteri šokolaadide tootmine toimub bean-to-bar põhimõttel, mis tähendab, et kogu šokolaadi tootmise protsess toimub nende enda tehases. Kõik koostisained šokolaadis on mahedad ja Fairtrade’i sertifitseerimismärgiga. “Nad töötavad selle nimel, et kogu tarneahel oleks läbipaistev ja õiglane,” kommenteerib Keel, märkides, et paljusid komponente kasvatavad nad ise või ostavad kohalikelt farmeritelt, nagu näiteks mägikitsede piima.
    Pereettevõte Zotter kuulub Austria kõige tugevamate brändide hulka ja on saanud hulgaliselt prestiižseid auhindu. Young & Rubicam paigutas ta globaalses brändiuuringus lausa kõrgele 12. kohale, gigantide Google’i, Amazoni ja WhatsAppi kannule. Nad on tuntud ka keskkonnasõbraliku ettevõttena ning pälvinud kõige lastesõbralikuma ettevõtte tiitli. Järjest tugevamaks ja suuremaks on paisunud Zotteri vegan-sari, sest üha rohkematele inimestele meeldib vegan-elustiil.
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Elektriautotootja rahamure pani suured aktsiapakid liikuma
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Stockholmis noteeritud Volvo Cars jagas finantsprobleemides elektriautotootja Polestari osaluse oma aktsionäridele, kelle seas suurim on Hiina Geely. Geely omakorda müüs suure paki veokitootja Volvo aktsiaid, et Polestari toetamiseks raha vabastada.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.