Artikkel
  • Eesti investorid tunnevad üha enam huvi Leedu mahetootja AUGA group’i vastu

    Eesti investorite huvi liigub tõusvas joones vertikaalselt integreeritud mahetoidu ettevõtte AUGA grupi vastu. Selleks, et luua läbimurre ja uus standard säästvas põllumajanduses nii Balti riikides kui mujal maailmas, loob Nasdaqi Balti börsil noteeritud ettevõte uuenduslikke tehnoloogiaid.

    Leedu mahetootja AUGA group’i tegevjuht Kęstutis Juščius räägib lähemalt ettevõtte plaanidest.
    Leedu mahetootja AUGA group’i tegevjuht Kęstutis JuščiusFoto: AUGA Group AB
    Mis on AUGA grupi põhitegevus ning milline on ettevõtte ärimudel?
    Meie põhitegevus hõlmab taimekasvatust, piimatööstust, seenekasvatust ning samuti patenteeritud ning lepingulist tootmist. Me toodame lõpptarbijale laias valikus orgaanilisi toiduaineid ja mahetooteid. Suurem osa AUGA grupi toodetest eksporditakse välismaale. 2020. aastal eksportis ettevõte oma tooteid 37 riiki üle maailma, Ameerika Ühendriikidest Austraaliani.
    Meie strateegiline suund on jätkusuutlikkus. Täna rakendame AUGA grupi farmides suletud ahelaga põllumajandusmudelit, kasutame orgaanilisi jäätmeid, mis meie tegevusest tekivad ja tagame sünergia ettevõtte erinevate segmentide vahel. Samuti rakendame keskkonnasõbralikku minimaalset mullaharimise tehnoloogiat peaaegu 100% oma põldudel ning kõik meie üksused on varustatud sertifitseeritud rohelise energiaga.
    Me mõistame, et need tegevused ja tehnoloogiad, mida me praegu oma farmides rakendame pole piisav. Meie eesmärk on nii luua kui kasutada innovaatilisi ja jätkusuutlikke põllumajandustehnoloogiaid. Uute tehnoloogiate loomisega loodame võrdsustada mahepõllumajanduse ja traditsioonilise põllumajanduse saagikust ja kulusid, vähendada põllumajandustegevuses tekkivaid kasvuhoonegaase ja viia kogu toiduväärtusahel positiivse muutuseni. Samuti aitab vastab see tarbijate kasvavale vajadusele süüa orgaaniliselt ja säästlikult kasvatatud toitu.
    Foto: Petras Armalis
    Millises järgus on AUGA jätkusuutlikkuse ning teised arengufaasis olevad projektid?
    Jätkusuutlikkus on meie tegevuse DNA, mida me järgime oma kolmes võtmevaldkonnas: keskkond, sotsiaalne vastutustundlikkus ning jätkusuutlik juhtimine. Me keskendume praegu keskkonnale. Põllumajandussektor on toiduväärtusahela põhiosa ja on üks kõige saastavam maailmas. Meie eesmärk on seda muuta ja arendada tehnoloogiat selle probleemi lahendamiseks. Seetõttu on meie strateegia põhieesmärk luua uus säästva orgaanilise toidu tootmise mudel ja vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid. Meie eesmärk on pakkuda orgaanilist toitu, mis ei tule looduse arvelt ning meie visioon on saada säästva toidu ja elustiili sünonüümiks.
    Selle uue ärimudeli juurutamisel on võtmeroll kolmel tehnoloogial ja protsessil, mis võimaldavad vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid aastaks 2025 (eesmärgiga vähendada kokku 27%). 2030. Aastaks soovime saada mahetoiduturul CO2eq neutraalseks tegijaks. Esimene AUGA grupi väljatöötatud tehnoloogiaprojekt on biometaaniga töötavate põllutöömasinate väljatöötamine ja biogaasi kasutamine, mis võimaldab talutöid teha ilma fossiilkütusteta. Ringluses olevat sõnnikut kasutatakse nii väetamiseks kui ka biokütuse tootmise allikana. Teine oluline projekt, mida me arendame on spetsialiseerunud söödatehnoloogiale.
    Projekti kontseptsioon on seotud sööda tootmise ja töötlemise protsessiga ning selle kasutamisel hinnatakse sööda mõju veiste seedeprotsessile. Lõpuks pöörab ettevõte suurt tähelepanu regeneratiivsele külvikorrale, mille tulemusena asendatakse teraviljakultuuride osakaal liblikõieliste heintaimedega, millel on süsiniku eraldamise ja lämmastiku sidumise võimalused. Meie heitkoguste vähendamise eesmärgid on püstitatud põhjaliku hindamise kaudu ning me auditeerime oma heitkoguseid igal aastal koos sõltumatute audiitoritega.
    Pealegi, tänavu saab meist esimene Balti riikides erakapitalile kuuluv ettevõte, mis on liitunud rahvusvahelise algatusega “Business Ambition for 1,5 ° C”. Algatuse liikmeks saades on AUGA grupp võtnud endale kohustuse vähendada oma süsinikdioksiidi heitkoguseid nullini. Selle sammu astumisel püüdsime näidata, et meie eesmärgid on teaduspõhised ning pakuvad veelgi suuremat usaldust ja läbipaistvust kõigile AUGA grupi sidusrühmadele: investoritele, äripartneritele ja meie toodete tarbijatele.
    Samuti püüab ettevõte juurutada häid tavasid sotsiaalse vastutuse ja säästva arengu juhtimise valdkonnas. Seetõttu on AUGA grupp rakendanud alates 2019. aastast aktsiaoptsioonide programmi, motiveerides nii oma töötajaid aktiivselt panustama ettevõtte strateegiliste projektide elluviimisse. Samal aastal loobusime järelevalvenõukogust, valides sõltumatu juhatuse mudeli, mis toimib tänaseni.
    Meil on hea meel, et meie jõupingutused jätkusuutlikkuse valdkonnas on hinnatud. 2020. aastal viis maailma juhtiv uurimis- ja konsultatsioonifirma ISS ESG läbi AUGA grupi jätkusuutliku tegevuse hindamise. Auditi tulemuste põhjal määrati Auga Groupile Prime staatus ning kõrge jätkusuutlikkuse hinne, mis asetab meid jätkusuutlikkuse valdkonnas 10 protsendi maailma parima ettevõtete hulka toiduainete ja jookide sektoris.
    Millised on AUGA viimased äritulemused, kuidas ettevõttel läheb?
    Oleme eelmise aasta suhtes positiivselt meelestatud – AUGA grupi üldised finantstulemused jätkasid hoolimata maailma halvanud pandeemiast kasvu. 2020. aastal kasvas grupi müügitulu 17% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. EBITDA oli 20,83 miljonit eurot ja oli 22% kõrgem kui aasta varem.
    Avaldasime hiljuti ettevõtte 2021. aasta esimese kvartali tulemused ning nägime, et käive ja kasum kasvasid püsivalt. 2021. aasta müüginäitajad olid varasemate aastatega võrreldes 14% kõrgemad. Grupi brutokasum ulatus 4,51 miljoni euroni. See tähendab 21protsendilist tõusu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, mil brutokasum oli 3,74 miljonit eurot. Grupi EBITDA ulatus 5,74 miljoni euroni, mis on 16protsendiline tõus võrreldes eelmise aastaga, kui EBITDA oli 4,95 miljonit eurot.
    AUGA gruppi kuuluvad ettevõtted teevad suuri jõupingutusi strateegias püstitatud eesmärkide saavutamiseks. Selleks eraldatakse üha rohkem rahalisi ja inimressursse. Samuti keskendume jätkuvalt oma efektiivsuskavale ja finantstulemuste parandamisele kvartalist kvartalisse.
    Kas Eesti investorid tunnevad AUGA vastu huvi?
    Meie viimase statistika järgi on kõikidest AUGA grupi investoritest 21% Eesti investorid ning see number kasvab igal aastal. Grupi järjepidev töö kohaliku turuga on taganud Eesti investorite huvi. Alustasime grupi aktsiatega kauplemist 2018. aastal Balti põhinimekirjas, roheliste võlakirjadega 2019. aastal ning meie peamiseks partneriks oli Eesti pank LHV.
    Näeme, et Eesti investorid toetavad meie jätkusuutlikkuse strateegiat ning käimasolevaid projekte. Nad on huvitatud erinevatest investeerimisvõimalustest, seega AUGA grupi aktsiate ja roheliste võlakirjade likviidsus on meie eeliseks. Eesti investorite jaoks on oluline ka see, et me avalikustame ettevõtte infot pidevalt.
    Võtame pidevalt ühendust olemasolevate ja potentsiaalsete investoritega, korraldame aktiivselt üritusi, esitame üksikasjalikke finantsaruandeid ning korraldame igas kvartalis virtuaalseid konverentse. Grupi tegevust hindavad ka sõltumatud analüütikud: WOOD & Company, Enlight Research ning LHV Pank.
    Millised trendid valitsevad mahetoidu turul? Mida võib lähitulevikus oodata?
    Oleme näinud juba aastaid tarbijate kasvavat vajadust tervislikuma toitumise järele ning faktid kinnitavad, et COVID-19 on seda trendi vaid kasvatanud. Viimasel ajal oleme näinud üha suuremat avalikkuse muret tervise pärast. Samuti huvi kasvu toidu koostise ning toidu tootmise keskkonnamõju suhtes. Erinevates riikides läbi viidud küsitluste järgi kavatsevad 70–80% tarbijaid muuta jätkusuutlikkuse kriteeriumide tõttu oma tootevalikuid. Usume, et see suundumus aja jooksul tugevneb ja võidavad need ettevõtted, kes saavad tarbijatele tõeliselt jätkusuutlikke tooteid pakkuda.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.