Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ekstsentrilise norralase tohutu õunaäri

  Vägev algus on tehtud. Oma Lõuna-Rootsi talus Stora Julebodas on Eriksen igatahes juba istutanud 200 000 Hollandi õunapuud ja viie aasta jooksul lisandub neile veel 700 000.
  Sture Eriksen, kes genereerib ideid nagu suitsu, mis tõuseb tema piibust, väidab, et Rootsi puuviljaturg lausa januneb vallutamise järele. Oma plaani kohaselt toodab ta kahe aasta pärast 2500 tonni ja viie aasta pärast 6000 tonni õunu, mis on peaaegu kolmandik kogu Rootsi õunasaagist.
  «Iga õunapuu asemele, mis Euroopa Liit laseb maha saagida, istutan ma kaks uut. Ja põllumaa on Skånes ju hiiglama odav. Minu arvates on see tunduvalt parem investeering kui mängida börsil,» seletas Sture Eriksen.
  Lundi ülikooli juristiharidusega Eriksen pani oma varale aluse 1980. aastatel laevaäriga. 1990. a ostis 4,5 miljoni Rootsi krooni eest Stora Juleboda talu, et sealses jões lõhet püüda. Kuid peagi tuli ta mõttele, et suuri talumaid tuleks hakata aktiivsemalt kasutama.
  Pidanud nõu majandusprofessor Ingemar Ståhliga ja Norra asjatundjatega, asus Eriksen õunu kasvatama puhtteaduslikult. Ta ostis õunapuud Hollandi Fleureni puukoolist, mille aretatud puud tavalise õunapuuga peaaegu ei sarnanegi. Nende tüvi on väga peen ja suur osa kasvujõust läheb õuntesse.
  Puud õitsevad ja kannavad vilja juba esimesel aastal ja nelja aastaga annavad nad täistoodangu. Nende eelis on veel see, et neid istutatakse märksa tihedamalt kui tavalisi õunapuid. «Praegu töötame välja spetsiaalset pealtpoolt veega kastmise tehnikat. See vähendab osaliselt külmakahjustuste ohtu ja võimaldab vähehaaval loobuda kaitsepritsimisest. Tänu hommikusele du?ile ei jõua seenhaigused areneda,» rääkis Sture Eriksen.
  Seni on Eriksen oma õunakasvatusse investeerinud 20 miljonit Rootsi krooni ja järgmise viie aasta jooksul tahab lisada veel 80 miljonit. Tema õunakilogrammi tootmiskulu on 3,50 krooni ja kokkuostufirma pakub talle 4,50 kilost.
  Samas on ta veendunud, et sedamööda, kuidas EL vähendab ületootmist, suureneb puuviljakasvatajatele kompensatsiooni maksmine. «Kui aga see äri peaks luhtuma, siis on mul alati võimalus lõhet püüda ja õunu süüa,» jätab nupumees Eriksen endale tagasitee. DI
 • Hetkel kuum
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
DelfinGroup plaanib maksta esimese kvartali eest dividendi
DelfinGroup teeb aktsionäridele ettepaneku maksta esimese kvartali eest üle 800 000 euro dividendi.
DelfinGroup teeb aktsionäridele ettepaneku maksta esimese kvartali eest üle 800 000 euro dividendi.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Fantoomliitujad vabastasid gigavati jagu võrguvõimsust
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Raadiohommikus: Võrumaa, Rootsi ja kaugemadki kohad
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Ace Logisticsi Ukraina kontor kolis pommivarjendisse
"Pärast sõja algust pidime vahetama oma kontori asukohta ning kolima pommivarjendisse. Meil on seal 500 m
"Pärast sõja algust pidime vahetama oma kontori asukohta ning kolima pommivarjendisse. Meil on seal 500 m

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.