21. november 1995 kell 22:00

Pimesi Euroopasse

KUKU Raadio küsitlusest selgus, et tallinlased nõudsid sajaprotsendiliselt referendumit Euroopa Liitu (EL) astumiseks. Eurominister Endel Lippmaa väitega, et referendumit ei ole vaja korraldada, kuna rahvas on andnud otsuse tegemise mandaadi riigikogu liikmetele, ei ole kerge nõustuda. Kas veel on vähe piike murtud, kui jutuks tuleb, kas mõnel mehel, kes Toompeal aega veedab, ikka on rahva mandaat või ei ole?

Referendum on hea mõte. Rahvaküsitluse korraldamine käivitaks vähemalt diskussiooni ELi astumise vajalikkusest, seni mingit sisulist arutelu pole toimunud. Poliitikute üksmeel on olnud lausa hämmastav, las nad veenavad antud sammu õigsuses ka oma valijaid, kelle arvamust siiani küsitud ei ole. Loogiliselt peaks mandaadimeeste hulgas leiduma ka selline, kes teatab, et «Eesti pole vanatüdruk, kellel on avanenud viimane ?anss mehele minna» ja oskab välja tuua ELi astumise negatiivseid külgi. Tõrvatilgaks üksmeelsesse positiivsesse sõnamulinasse, mis vahetpidamata on eestlaste Euroopasse jõudmist saatnud.

Hetkel kuum